Ipak koncesije na garaže

VIDEO K9: Odbornici vlasti i opozicije na današnjoj sednici Skupštine Novog Sada najviše su raspravljali o koncesijama za javne garaže i izvršenju gradskog budžeta za prvih šest meseci ove godine.

211

Odbornici vladajuće većine zadovoljni su izveštajem o izvršenju gradskog budžeta u prvih šest meseci ove godine koji se našao među prvim tačkama dnevnog reda današnje sednice Skupštine Novog Sada.

“Šestomesečni budžet je bezmalo kao prošlogodišnji. Rrealizacija je 13,7 miliona prihodne strane, odnosno 52,3 procenta u odnosu na godišnju predviđenu prihodnu stranu ili 90 procenata u odnosu na šestomesečni plan, a rashodi na nivou šest meseci su 31,1 posto na godišnjem nivou i 53,4 posto na šest meseci”, rekao je Srđan Kružević, zamenik gradonačelnika.

Odbornicima SRS, međutim, nije se dopala rashodovna strana polugodišnjeg izveštaja o izvršenju budžeta.

“Odbornička grupa Srpske radikalne stranke danas na sednici Skupštine grada neće podržati Izveštaj o realizaciji budžeta za prvih šest meseci 2019. godine iz razloga koji su već svima dobro poznati. Mi ih često napominjemo, a to je realizacija kapitalnih rashoda, odnosno po našem mišljenu zabrinjavajuća, troma administracija koja za pola godine uradi 17 posto planiranog nije za svoje mesto i za funkciju koju obavlja”, navela je Snežana Mušicki ispred Odborničke grupe SRS.

Najviše rasprave među odbornicima ipak je izazvala ideja da se 12 lokacija u Novom Sadu privatniku ili privatnicima daje u koncesiju na 43 godine kako bi bilo izgrađeno 12 garaža.

“Taj projekat za nas predstavlja jedan široki projekat, projekat koji će započeti i omogućiti da Novi Sad počne da liči na gradove koji se sviđaju Novosađanima, na gradove sa kojima Novosađani vole da porede Novi Sad. Omogućiće nam razvijanje mnogo više pešačkih zona, biciklističkih staza, pešačkih staza, a i jednostavno jedno lagodnije boravljenje u svom okruženju bilo ono stambeno okruženje na širem području grada ili u samom centru”, kazao je Kružević.

Koncesioni ugovor je opredeljen na 40 plus tri godine, naglasio je Kružević, a tri godine predstavljaju fazu projekta i izgradnje što ne mora da bude plus tri, već godina ili godina i po. 4 lokacije su opredeljene za strogi centar grada, a postojeća parking mesta, kako je rekao, neće biti ukinuta stvaranjem novih garaža.

“Ono što je takođe bitno iz tog projekta da izdvojimo jeste da će grad Novi Sad u minimumu prihodovati na osnovu nadoknade oko milijardu i po dinara, a da će Republika Srbija u svoj budžet imati priliv od 2 milijarde na osnovu poreza na dobit”, naglasio je Kružević.

Radikali, međutim, smatraju da grad ima dovoljno svojih sredstava za izgradnju javnih garaža tako da građani ne bi bili oštećeni uskraćivanjem prihoda koje bi te garaže donosile.

Pred odbornicima su se, među brojnim tačkama dnevnog reda, našli i izveštaji o radu javnih preduzeća u prvih šest meseci, kao i odluka koje će olakšati davanje gradskih stanova u zakup, na korišćenje ili prodaju pojedinim socijalnim kategorijama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.