Investicije i energija – zajednički projekat Novog Sada i Osijeka

VIDEO K9: Novi Sad i Osijek dobili dobili su preko milion i tristo hiljada evra za zajednički projekat poboljšanja energetske efikasnosti.

0
260

Osijek i Novi Sad su za zajednički projekat poboljšanja energetske efikanosti dobili 1.360.000 evra na nedavno je završenom IPA konkursu Hrvatska – Srbija.

Ovaj projekat prekogranične saradanje dve države tiče se energetike, energetske efikasnosti i zelenih energija, pojasnila je savetnica gradonačelnika Novog Sada Marijana Dukić Mijatović.

“Projekat se tiče energetike, energetske efikasnosti, zelenih energija. Šta je ono što ćemo u narednih 30 meseci koliko će trajati implementacija projekta zajedno raditi sa našim hrvatskim partnerom. Konkretno to će u Novom Sadu biti pošto su u pitanju objekti u javnoj svojini u imovini grada to će biti škola Milan Petrović njena sala u ovoj školi koja će biti kroz sredstva dobijena iz ovog projekta učinjena energetski efikasnom. Biće urađen zeleni zid, zeleni krov ugrašena led rasveta kao i solarni paneli i tako dalje”, navela je Dukić Mijatović.

Nosioci projekta u Novom Sadu su Uprava za imovinu i imovinsko pravne poslove, Javno komunalno preduzeće Gradsko zelenilo, kao i Prirodno matematički fakultet, dok je sa Hrvatske strane učesnik u projektu ispred grada Osijeka Građevinski fakultet kao naučna institucija.

“Svakako nešto što je nama u ovom našem ambijentu i neophodno, a i jedan pokretač za ubuduće da imamo i više ovakvih projekata i naravno da se više novca ulaže u zelene energije, energetsku efikasnost i uopšte u zdravlje stanovništva jer je to prvenstveno bitno i za zdravlje stanovništva”, rekla j eDukić Mijatović.

Predstavljanje ovog projekta zapravo je uvod u obeležavanje Međunarodnih dana energetike i investicija koji će biti održani na Novosadskom sajmu 27. i 28. februara.

Ciljevi predstojeće manifestacije su ostvarivanje saradnje učesnika iz oblasti energetskog sektora, promocija održive energetike, zaštite životne sredine, sektora građevinarstva i lokalnog razvoja u Srbiji i regionu, zatim stimulisanje investiranja u održivu energetiku, kao i predstavljanje naprednih tehnologija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.