Invermektin nije lek za Koronu

VIDEO K9: Zbog sumnje da su savetovali i lečili pacijente od infekcije Kovidom 19 lekom "ivermektin", pred sudom časti Lekarske komore pokrenut je postupak protiv određenog broja lekara. S obzirom da nema dokaza da ovaj antiparazitik pomaže u prevenciji ili lečenju od kovida, dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, ne preporučuje ovaj lek za lečenje od korone, jer bi mogao da ugrozi zdravlje osoba koje ga koriste.

0
54

Infektolog Dragan Delić ocenio je da su se “švedskom stolu” neznanja, poluistina i dezinformacija vezanih za koronavirus priključili i pojedini lekari u Srbiji, koji svoje sumnje u efikasnost i bezbednost pojedinih vakcina žele da podele sa laicima.

Veoma su aktivne i Viber grupe na kojima nestručni ljudi daju preporuke o upotrebi leka Ivermektin. Zamolili smo predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, doktora Radeta Panića da prokomentariše pomenute načine informisanja i delovanje pojedinih kolega.

Iako su stručnjaci u medijima više puta upozoravali da lek ivermektin nije bezbedan, a kamoli delotvoran u lečenju korone, na društvenim mrežama se ponovo aktivirala “njegova uspešnost“. O ivermektinu, kao leku koji bi mogao da pomogne kao terapija za Kovid-19, raspravljaju naučnici i lekari, ali i laici širom sveta.

Ovaj lek se najčešće koristi za lečenje parazita kod životinja, a postoje i posebno proizvedeni lekovi za ljudsku upotrebu sa manjim dozama aktivne supstance, koji se koriste protiv parazitarnih infekcija i kožnih oboljenja. Doktor Rade Panić smatra da je ivermektin značajan u oblastima gde su socijalno-epidemiološki uslovi loši i gde ima puno parazitoza koje prave velike probleme, koje ovaj lek efikasano leči.

Sa druge strane, ni u kom slučaju ne preporučuje lečenje kovida ivermektinom, jer kako je rekao, nije istina da smanjuje deljenje virusa u tolikoj meri da bi sprečio oboljenje ili brzo izlečio pacijenta, a dugotrajnija upotreba bi mogla da oštetiti unutrašnje organe. Regulatorna tela u Evropi i Americi, kao i Svetska zdravstvena organizacija ne preporučuju ovaj lek u terapiji i prevenciji Kovid-19, dok je u Srbiji ivermektin registrovan samo kao lek za veterinarsku upotrebu.

(Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.