Invalidi rada za primenu Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom

VIDEO K9: Osobe sa invaliditetom su i invalidi rada, koji od države traže punu primenu Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom. Pod tim imenom je juče održana manifestacija koju je u zgradi Banovine održao Savez invalida rada Vojvodine.

0
437

Osobe sa invaliditetom moraju biti prepoznate i izjednačene u svim pravima, što je navedeno i u Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom iz 2006. godine koju bi trebala da poštuje i naša zemlja.

I invalidi rada su osobe sa invaliditetom, istakla je predsednica Saveza invalida rada Vojvodine Stana Svilarov, koja se nada da će sadašnja struktura vlasti učiniti više na punoj primeni Konvencije.

“Savez invalida rada Vovjodine naročito ističe neravnopravan položaj, bukvalno diskriminaciju nas invalida rada, korisnike invalidske penzije u visini od 50 posto. Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju iz 2003. godine je utvrđeno da ljudi koji su proglašeni tehnološkim viškom i bili invalidi rada, mogu da dobiju kategoriju da su osobe sa invaliditetom, da su korisnici invalidske penzije u visini od 50 posto. Tako jeu  poslednjih 15 godina. Mislim da je previše”, rekla je Svilarov.

U Vojvodini je, prema poslednjim podacima, oko 58.000 invalida rada i taj broj je sve manji zbog sve rigoroznijih kriterijuma za dobijanje tog statusa. U Savezu invalida rada Vojvodine ih je okupljeno oko 15.000 iz 34 opštine. Invalidska penzija, kako je rekla Svilarov, uvek će biti mala, bez obzira kada je njeni korisnici dobili.

“Ali dajte da je što pre dobijemo, barem u onome pravu da možemo da konkurišemo za odmor i oporavak u rehabilitacionim centrima Srbije. Jer nemamo pravo, kao korisnici invalidske penzije u visini od 50 posto”, kazala je Svilarov.

Kada je u pitanju položaj osoba sa invaliditetom, napravljen je pomak u našoj zemlji, ali su diskriminacija i drugi problemi i dalje prisutni. U posebno teškoj situaciji su žene koje su dvostruko diskriminisane, češće nezaposlene, ekonomski zavisne i češće su žrtve nasilja.

Manifestacija Saveza invalida rada Vojvodine povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom održana je pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, kako bi skrenuli pažnju na potrebu pune primene Konvencije UN donete pre deset godina.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.