Internet prevare i čudotvorne nasedalice

VIDEO K9: Trgovina na daljinu, ili izvan poslovnog prostora je specifičan vid trgovine odavno uobičajen i na našem tržištu. To je oblast u kojoj su, nažalost, česte pritužbe kupaca na način isporuke, oštećenja robe prilikom transporta, pa i prevare, naročito kada je online prodaja u pitanju, rekao je Nenad Bumbić, predsednik beogradskog Udruženja "Zaštita potrošača" u emisiji Otvoreni ekran.

372

Od pre godinu dana beogradskom Udruženju Zaštita potrošača stiže veliki broj žalbi kupaca LCD televizora oštećenih prilikom transporta nakon internet kupovine.

“Savet u suštini potrošačima je da, ako žele da kupe televizore, da to ne rade putem interneta, jer dolaze do onog problema, kad im dođe ta pošiljka, moraju da potpišu da su je primili neoštećenu, jer je takav zakon koji reguliše poštanske usluge, jer kad ne bi bilo tako vi bi imali obrnuto, mogućnost zloupotrebe”, rekao je Bumbić.

Prevare putem interneta su česte, rekao je Bumbić, a poznati su i primeri kupovine cigle ili cepanica koje su kupcima stizali umesto kompjutera ili mobilnih telefona koje su unapred plaćali.

“Tako da su te prevare veoma česte, pa kad se kupuje putem sajtova poput kupinda ili sličnih, onda je dobro, čak iako nite iz tog mesta, da tom nekom prodavcu kažete da jeste iz tog mesta i da hoćete da se nađete. Pa, ako neće da se nađete, onda zaista nema razloga da to kupite”, kazao je Bumbić.

Prema njihovim iskustvima, muškarci su najčeće žrtve internet prevare prilikom ponuda za rezultate u sportskim kladionicama ili kod kupovine tehničke robe, a žene pri kupovini garderobe i obuće. Starije osobe najčešće se dovode u zabludu prilikom kupovine izvan poslovnog prostora.

“Tu je najveći problem prodaja različitih nazovi-medicinskih uređeja, za koje prodavci tvrde da imaju neke zdravsvene blagodeti. Imali smo tako magnetne prostirke, magnetne nasedalice na koje bukvalno nasednete, a u stvari kupili ste električno ćebe, za koje oni tvrde da reguliše elektromagnetno polje oko vašeg tela i čak smo ovde u Novom Sadu imali primer žene koja je u tom reklamnom materijalu imala da čak može da prestane da prestane da koristi zdravstvenu terapiju koristeći taj njihov uređaj”, kazao je Bumbić.

Za ovakve firme, koje duže od decenije operišu i po Hrvatskoj i Mađarskoj i koje su nekoliko puta zatvarane, pa otvarane pod novim imenom, zakon nema adekvatnu sankciju, naveo je Bumbić, tako da građanima preostaje da budu veoma oprezni i ne nasedaju na takve prevare.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.