Internet je potreba, a ne zabava

VIDEO K9: Današnji život odvija se paralelno i u virtuelnom svetu. Korišćenje interneta omogućava građanima da svoje svakodnevne poslove i obaveze na taj način mogu lakše da reše. Upravo zbog sve veće upotrebe interneta, medijsko opsimenjavanje je neophodno, rečeno je na današnjem skupu održanom u Novom Sadu.

0
605

Medijska pismenost se može posmatrati u tri osnovna modela koji se odnose na tri različite vrste učesnika medijske pismenosti, navodi profesorka dr Dubravka Valić Nedeljković, učesnica tribine.

Na prvom mestu su oni koji su u procesu obrazovanja od predškolskog do univerzitetskog uzrasta. Na drugom mestu su profesionalci, odnosno, novinarke i novinari koji pretražuju digitalne baze podataka.

“Dubinsko pretraživanje baza, ustvari, daje šansu za sticanje izuzetno dobrih informacija koje, kad mi ukucamo u Gugl ili nama poznate pretraživače, ne dobijemo prave rezultate. I treće to je u stvari opismenjavanje građana i građanki”, rekla je Valić Nedeljković.

Valić Nedeljkovićeva kaže da se ne radi samo o ljudima koji rade u nekim institucijama ili u NVO, nego o široj zajednici iz svakodnevice. Ona predlaže da bi medijsko i digitalno opismenjavanje sugrađana bilo dobro da se obavlja preko mesnih zajednica, jer to je opšta delatnost i veoma potrebna u 21. veku.

“Medijska pismenost nije samo ono što mi kažemo analiza, razumevanje, kritična distanca itd. u odnosu na medije, nego upravo to način koji funkcioniše virtualno prosto vreme”, navela je Valić Nedeljković.

Medijska pismenost, istakla je ona, nije samo slanje mejlova i razgovor putem skajpa, ili gledanje recepata, kao ni prisustvo na društvenim mrežama, nego je to potrebno zbog udubljivanja u svet u kojem živimo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.