Interna kontrola i javna odgovornost

VIDEO K9: Finansijsko upravljanje i kontrola u javnom sektoru tema je seminara kojem je danas u Novom Sadu prisustvovao veliki broj direktora i rukovodioca preduzeća.

0
482

Finansijsko upravljanje i kontrola u javnom sektoru ima za cilj da obezbedi usaglašavanje sa zakonima i zahtevima Vlade kako bi se došlo do efektivnog upravljanja, a što se ostvaruje kroz internu kontrolu i upravljanje rizicima.

Upravo o ovoj temi danas su se mogli informisati direktori i rukovodioci preduzeća iz naše zemlje na seminura koji je organizovalo Udruženje računovođa u Novom Sadu.

“Tema je vrlo intrigrantna i interesantna, a govori se o kontroli, rizicima, zloupotrebama, inkriminisanim radnjama veznaim za utaju poreza, radnjama za izbegavanje plaćanja fiskala i o svim drugim špekulativnim poslovima koji su na ovom našem prostoru i našim sredinama, nažalost još ih ima i primenljivi su i sreću se na terenu”, kazao je Ranko Babić, predsednik Udruženje računovođa u Novom Sadu.

Babić navodi kako je ovaj seminar samo jedan u nizu sa veoma značajnim temama za sve privredne subjekte u našoj zemlji, koji su, prema njegovim rečima, aktivno učestvovali u današnjem seminaru, kako bi zajednički snagama došli do stvaranja što boljih mehanizama za suzbijanje malverzacija u javnom sektoru.

“Svedoci smo da su najčešće malverzacije pre svega zloupotrebe raznih položaja, pokušaj pronevere, pogotovo što je sada sve digitalizovano, odnosno kompjuterizovano, pa je shodno tome mnogo lakše ljudima koji imaju lošije namere. Sa ljudima je najteže raditi, stoga treba jasno definisati koja su im prava i obaveze, ali i koje se snose odgovornosti u pokušaju zloupotrebe”, istakao je Dejan Slavujević ispred Razvojnog fonda Vojvodine.

Cilj interne finansijske kontrole je obezbeđenje da se javnim sredstvima upravlja na dobar i ekonomičan način, tačnije ona obuhvata sve mere kojima se kontrolišu prihodi, rashodi, sredstva i obaveze, što je ilustrovano na seminaru.

“Finansijske interne kontrole koje nam omogućavaju da smanjimo rizike malverzacija, da smanjimo rizike u poslovanju da sačuvamo našu opremu, da vidimo kako se koriste i osnovna sredstva, a i da poboljšamo proizvodnju, jer se bavimo proizvodnjom toplotne nergije, a imamo i ljude na terenu, tako da je tu i racionalno korišćenje vozila i svih ostalih resursa”, rekao je Aleksandar Čorak, direktor JKP Energana Sombor.

U Srbiji je Ministarstvo finansija odgovorno za uspostavljanje i razvoj sistema interne kontrole u javnom sektoru, a odgovornost za funkcionisanje sistema interne finansijske kontrole u javnom sektoru snose odgovorni ministri i rukovodioci institucija koji su nadležni za uspostavljanje adekvatnog sistema kontrola u svojim organizacijama, kako bi se potencijalni rizici sa malverzacijama sveli na minimum.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.