Interesi Srpske pre svega

VIDEO K9: Ustavni sud Bosne i Hercegovine je juče donetom odlukom da je vlast u Federaciji BiH uspostavljena zakonito 2014-te i da nisu sporne njene odluke, sprečio haos koji bi usledio u toj zemlji, ali je i dao preporuku kako da se ta situacija reši. Ovo je, između ostalog, u emisiji Otvoreni ekran naveo Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH koji je, komentarišući sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele Miloradu Dodiku, rekao kako se nada da ishod šahovske partije koju Dodik godinama igra sa američkom administracijom neće ugroziti vitalne interese Republike Srpske.

0
471

Ustavni sud BiH juče je naveo je da je kao neutemeljen odbijen zahtev 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske koji su upozorili da, umesto 17 poslanika iz srpskog naroda u gornjem Federalnom Domu naroda, kako je to propisano Ustavom Federacije BiH, klub srpskog naroda čini 13 poslanika i da četiri poslanička mesta u Klubu srpskog naroda nisu popunjena.

Postoji više razloga, ukazao je ministar inostranih poslova BiH, zbog kojih ta mesta nisu popunjena do kraja nakon prethodnih izbora 2014. godine.

“Ima tu, sa jedne strane blokada, koje su tihe blokade, niko vam ne izađe i kaže ‘mi nećemo Srbe na tim pozicijama’. Međutim, ima isto tako i nedostatka političke inicijative od strane Srba i njihovog političkog angažmana i to je činjenica. Nažalost, ja moram reći da mene nije iznenadila odluka (Ustavnog suda BiH), jer bi drugačija odluka značila potpunu blokadu života u Federaciji BiH”, naveo ej Crnadak.

Drugačija odluka Ustavnog Suda BiH značila bi da je sve nakon izbora 2014. što se radilo u Federaciji BiH, zapravo nezakonito i neustavno, uključujući i samu vladu drugog entiteta, a time i sve potonje zakone, imenovanja i odluke koje je ta vlada donosila u tom periodu, rekao je ministar Crnadak. On je naveo kako lično misli da su argumenti poslanika Republike Srpske bili dosta dobri, ali da bi bio veoma iznenađen da je Sud doneo drugačiju odluku. Crnadak je ukazao i da je Ustavni sud u svojoj odluci poručio nadležnim vlastima da pronađu mehanizam koji će obezbediti konstituisanje Federalnog Doma naroda u punom sastavu.

“Ja mislim da je Ustavni sud pokušao ovde da odigra jednu ulogu nekoga ko će otprilike rećo ovako: ‘Ljudi, ovo nije u redu, ali nemojte da poništavamo sve što je do sad bilo jer ćemo ući u haos, ali isto tako, evo, zadajemo neku vrstu pravca kako da se to sredi, pa da nakon sledećih izbora nemamo ovakvu situaciju’. Dakle, ja isto tako mislim da mora da postoji način da, kada ne popunite ta mesta u Domu naroda da ima neka procedura, neki mehanizam koji to pitanje rešava, makar da ti ljudi dođu iz lokalnih zajednica, iz opštinskih parlamenata, iz gradskih skupština”, kazao je Crnadak.

Komentarišući odluku SAD o uvođenju sankcija predsedniku Republike Srpske, on je istakao da su one usmerene lično na Milorada Dodika, a ne protiv Republike Srpske, ali da će se posledice sigurno osetiti.

“Ne bi bilo dobro da on u to uvuče srpski narod u celini narodnu skupštinu Republike Srpske ili Vladu Republike Srpske. Mislim da bi to Republiku Srpsku vodilo u izolaciju, što bi bilo jako loše. I druga stvar koja je ovde važna na početku oko ove cele situacije, da kažem, to je da je, nakon što je čuo za sankcije, gospodin Dodik odmah tražio proglašavanje američke ambasadorke’ personom non grata’. Mislim da je to pogrešna stvar, nije ona odredila sankcije, niti američka ambasada, iza sankcija stoji State Department, dakle, američka administracija sa sedištem u Vašingtonu”, istakao je Crnadak.

Administracija SAD nije neprijatelj ni Srbima, ni Srbiji ni Republici Srpskoj, rekao je podsećajući da je vest o sankcijama stigla na dan kada su predsednik Vlade Srbije razgovarao s američkim potpredsednikom Bajdenom, a predsednik Srbije s američkim ambasadorom u Beogradu.

“Dakle, nema potrebe da se uvodi celi srpski narod, Republika Srpska, pa čak i Srbija u nekakvu krizu s Amerikancima oko ovoga. Ja očekujem da ovo ostane tamo odakle je problem i došao, a problem je došao zbog odnosa kakav jeste bio između gospodina Dodika i američke administracije, a to je već dugi niz godina jedna partija šaha, jedna igra živaca u kojoj smo sada došli u ovu situaciju u koju smo došli”, rekao ej ministar inostranih poslova BiH.

Crnadak je istakao da mu je, kao Srbinu koji dolazi iz Banjaluke, stalo da predstavlja sve ljude iz BiH, ali i da se uvažava Republika Srpska, Dejtonski sporazum, dvoentitetsko uređenje, nezaobuilazna uloga RS u procesu evropskih integracija BiH, a SAD, kako je rekao, poštuju te ključne stvari, uključujući i entitetsko glasanje koje je jedan od glavnih mehanizama zaštite srpskog naroda u procesima odlučivanja u BiH.

Stoga je u interesu RS saradnja sa međunarodnom zajednicom i SAD u cilju iznalaženja najboljih rešenja i za RS i za BiH, zaključio je Crnadak.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.