Integrativna medijacija – kultura dijaloga

VIDEO K9: U svakoj lokalnoj zajednici u kojoj žive pripadnici nacionalnih manjina treba da postoje medijatori, osobe koje će mirnim putem rešavati potencijalne konflikte i doprinositi pomirenju. Ovo je jedan od zaključaka sa okruglog stola održanog juče u Novom Sadu na kojem su govorili predstanici nacionalnih manjina iz čitave Srbije kao i predstavnici vlasti i nevladinih organizacija.

0
71

Nacionalne manjine u lokalnoj zajednici, tema je okruglog stola koji je juče u Novom Sadu okupio predstavnike nacionalnih manjina iz Srbije, nevladinih organizacija i države.

Cilj je, kažu organizatori, osnažiti toleranciju i poverenje među pripadnicima nacinalnih manjina u lokalnoj zajednici kroz mehanizme integrativne medijacije. Za ostvarivanje ovog cilja jedan od presudnih faktora je kultura dijaloga i institucija razgovora, kažu u Institutu za medijaciju, pregovaranje i javne politike koji je jedan od organizatora ovog događaja.

Okruglom stolu je prisustvovalo 20 panelista. O tome kako osnažiti nacionalne manjine u lokalnoj zajednici diskutovali su zaštitnici građana na svim nivoima – novosadski, pokrajinski i republički, veliki broj predstavnika nacionalnih saveta nacionalnih manjina, predstavnici Saveta Evrope, ministarka Gordana Čomić i drugi.

Samim tim, Milan Krilović iz Instituta za medijaciju, pregovaranje i javne politike ističe da je odziv bio dobar jer su bile uključene sve zainteresovane strane. Tako su predstavnici nacionalnih manjina, ali i donosioci odluka, imali priliku da razmene neposredna iskustva i izjasne se o integrativnoj medijaciji.

Medijacija nije široko raspostranjen termin. Taj pojam podrazumeva postupak mirnog vansudskog rešavanja konfilkta u kojem strane dobrovoljno nastoje da sporni odnos reše putem pregovaranja uz pomoć jednog ili više posrednika, odnosno medijatora. Integrativnu medijaciju Krilović opisuje kao još napredniju. Tako je cilj ovog okruglog stola da svakoj lokalnoj zajednici ponudi predlog integrativne medijacije za što su, kaže Krilović, panelisti pokazali interesovanje.

Interesovanje za integrativnu medijaciju u lokalnoj zajednici pokazao je i Savet Evrope, ali i ostali predstavnici nacionalnih manjina na nivou cele Srbije, kaže Krilović. Stoga je, zaključuje on, važno govoriti o ovome kao o temi budućnosti i pomirenja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.