Institut za javno zdravlje: Voda za piće zdravstveno ispravna

VIDEO K9: Tokom analiza zdravstvene ispravnosti vode za piće, u avgustu je utvrđena ispravnost kod više od 93% uzoraka, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine, koji redovno kontroliše zdravstvenu ispravnost vode za piće iz fabrike vode i vodovodne mreže u Novom Sadu.

0
488

Na osnovu mikrobioloških i fizičko-hemijskih analiza ukupno 558 uzoraka vode za piće iz fabrike vode i vodovodne mreže, tokom avgusta utvrđena je zdravstvena ispravnost 93.73% uzoraka, odnosno mikrobiološka ispravnost 97% i fizičko-hemijska ispravnost 96% analiziranih uzoraka vode za piće.

“Istovremeno, Institut za javno zdravlje Vojvodine u cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva kontroliše i rezervne izvore vodosnabdevanja, odnosno bunare koji se nalaze na teritoriji grada Novog Sada i tu možemo da kažemo da je praktično u svim kontrolisanim uzorcima utvrđena fizičko-hemijska neispravnost”, rekla je doc. dr Milka Popović, lekar specijalista higijene.

18. septembra završena je sezonska aktivnost kontrole površinske vode reke Dunav namenjene kupanju. U Institutu za javno zdravlje Vojvodine u toku je realizacija Projekta pod nazivom “Šećena bolest tipa dva, rano otkrivanje, rana intervencija”, čiji je cilj da pruži podršku sugrađanima koji su pod rizikom razvoja šećerne bolesti tipa 2.

“Te su našim sugrađanima ponuđene mogućnosti da na sajtu Instituta odgovore na jednu kratku anketu koja neće oduzeti više od jednog minuta i gde se sabiranjem ostvarenih poena definiše rizik za nastanak šećerne bolesti. Oni koji dobiju na anketi zbir bodova veći od 5, dobijaju uputstvo da dođu lično u Institut za javno zdravlje Vojvodine, gde će biti uključeni u program, individualizovan dijagnostike i intervencije”,  navela je Popović.

U Institutu pozivaju zainteresovane da anketu o predijabetesu popune na sajtu www.izjzv.org.rs ili da dođu lično u Institut za javno zdravlje Vojvodine, sprat I, soba 43.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.