Institut za javno zdravlje: Šta jedemo, pijemo i udišemo?

VIDEO K9: Pored utvrđivanja i praćenja kvaliteta vode i hrane i praćenja epidemiološke situacije zaraznih bolesti u našem gradu i pokrajini, Institut za javno zdravlje Vojvodine od ovog meseca na dva merna mesta prati i kvalitet vazduha životne sredine.

0
455

Kvalitet vazduha životne sredine na teritoriji grada Institut za javno zdravlje Vojvodine utvrđuje od 1. novembra na dva merna mesta, od kojih se na jednom merenje vrši po referentnim automatskim metodama. Prema dosadašnjim merenjima, od zagađujućih materija povećani su procenti ukupne prašine i azotnih oksida.

 

“S obzirom da je to automatska stanica koja je smeštena trenutno pored Dnevnika, ti podaci su javno vidljivi, kako za dan, tako i za prethodni period i dostupni su na sajtu Gradske uprave za zaštitu životne sredine, a takođe i na sajtu Instituta za javno zdravlje Vojvodine”, rekla je doc. dr Sanja Bijelović, specijalista higijene.

Što se vode iz vodovoda tiče, prema poslednjem izveštaju Instituta, ona je u više od 95% uzoraka zdravstveno ispravna i bezbedna za piće.

 

Situacija sa javnim bunarima je lošija i voda iz bunara Snežna Marija i onog na Ribarskom ostrvu je mikrobiološki neispravna, a i na ostalim nije uvek bezbedna za piće.

Ispitan je i 101 uzorak hrane, od kojih je u 3 utvrđeno odstupanje od kriterijuma bezbednosti proizvoda.

 

“Pored toga što Institut svakog meseca redovno kontroliše obroke, uopšte hranljivu vrednost, kao i zdravstvenu bezbednost obroka oragnizovane društvene ishrane, a prema ugovorenim obavezama sa Gradskom upravom za zdravstvo, jeste da je urađen šestomesečni izveštaj u kojem je naglašeno da ni u jednom od kontrolisanih obroka nije utvrđena zdravstvena nebezbednost, odnosno, svi obroci su bili zdravstveno bezbedni”, navela je Bjelović. 

Istaknuto je i da je u proteklih mesec dana epidemiološka situacija na teritoriji pokrajine bila uobičajena za ovo doba godine.

 

“Najčešći razlog zbog kojeg su naši sugrađani tražili lekarsku pomoć u Domu zdravlja Novi Sad bile su infekcije gornjih respiratornih puteva, zbog čega je u laboratorijama Instituta za javno zdravlje Vojvodine urađeno preko 1570 analiza, približno isti broj kao i u prethodnom izveštajnom periodu. Streptokokne infekcije su bile najčešći razlog posete lekarima, odnosno laboratorijskih analiza”, istakla je prim. dr Svetlana Ilić, specijalista epidemiologije.

Broj registrovanih obolenja sličnih gripu za sada je na nivou uobičajenom za vanepidemijski period, istakla je dr Ilić koja je podsetila i da svi oni koji to žele još uvek mogu da se vakcinišu protiv gripe u našim domovima zdravlja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.