Institut: Novosađani piju ispravnu vodu

VIDEO K9: Da Novosađani u svojim slavinama imaju ispravnu vodu za piće potvrdili su i u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, koji svakodnevno kontoliše zdravstvenu ispravnost vode za piće iz vodovodne mreže, javnih bunara i kupališta.

0
561

Institut za javno zdravlje Vojvodine, kako je istaknuto na mesečnoj konferenciji za novinare u ovoj ustanovi, svakodnevno kontroliše zdravstvenu ispravnost vode za piće iz mreže novosadskog vodovoda.

“Svakodnevno se radi 18 uzoraka i na osnovu analize ukupno 562 uzorka tokom prethodnog meseca utvrđena je zdravstvena ispravnost na 94 posto uzorka. Zdravstvena ispravnost znači da su uzorci vode za piće mikrobiološki ispravni i fizičko-hemijski ispravni. Mali broj uzoraka je neispravan, ali te neispravnosti ne predstavljaju opasnost po ljudsko zdravlje”, rekao je dr Emil Živadinović, specijalista higijene.

Javni bunari na teritoriji grada su, napominje Živadinović, alternativni izvori vodosnabdevanja, a Institut je na svom sajtu postavio ineraktivnu mapu gde sugrađani u svakom trenutku mogu da vide koji od njih su ispravni.

“Neispravnosti fizičko-hemijske koju utvrđujemo u njima ne predstavljaju opasnost po ljudsko zdravlje i najčešće su mikrobiološki ispravni, izuzetak je u Petrovaradinu ,,Snežna Marija” koji je mikrobiološki neispravan u dužem vremenskom periodu, takođe je neispravan jedan od bunara na Ribarskom ostrvu, i ovog meseca je izuzetno neispravan bunar na Limanu IV u Ulici 1300 kaplara koji je inače ispravan”, naveo je dr Živadinović.

U utorak je završena analiza vode za ovu kupališnu sezonu na plažama Štrand, Oficirac, Futog i Begečka jama. Rezultati, prema ovim nalazima, pokazuju da su se sugrađani kupali i rekreirali u preporučenim vrednostima parametara ekološkog i hemijskog sastava vode.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.