Inovativne metode u radu s mladima

VIDEO K9: Kako privući mlađe generacije u ustanove kulture i navesti ih na razmišljanja o temama kojima se bavi kultura, bila je tema današnjeg seminara za predstavnike zaposlenih u muzejima u okviru međunarodnog projekta. U projektu, osim Srbije, učestvuju i Austrija, Slovenija i Španija.

0
381

Kako zainteresovati omladinu za kulturu, bila je tema daašnjeg seminara za muzejske stručnjake u okviru projekta Kreativna Evropa.

Kroz seminar su upoznali učesnike sa radionicama koje bi bile i zanimljive omladini. Važno je napomenuti da se Srbija u ovaj projekat uključila još pre dve godine, iako nije članica Evropske unije.

“Ideja je da povežemo muzeje i mlade ljude. Zapravo, ideja projekta je da se osmisle radionice za decu koje će uključiti sve više mlade ljude i na neki način im dopustiti da se kroz same radionice oni iskažu iskažu svoje emocije i da se na taj način povežu sa umetničkim delim, eksponatima u muzeju. Generalno, da shvate značaj muzeja za njihovo odrastanje i njihov život”, rekla je Jelena Ognjanović, kustos Galerije Matice srpske.

Kroz praktičan rad muzejski stručnjaci su prošli radionice koje bi bile i zanimljive deci. Galerija Matice srpske primenjuje od 1. decembra ovaj stil rada u praksi i imali su pozitivne rezultate. Kroz radionice je prošlo do sada već nekoliko škola, dok plan je da kroz projakat se animira 2.000 dece.

“To je projekat u okviru programa Kreativne Evrope. Srbija koja iako nije članica EU se u ovaj program uključila pre dve godine. To su projekti saradnje između gde institucije kulture, organizacije i svi oni koji se bave praktično kulturom mogu da učestvuju i da traže finansijska sredstva od Evropske komisije kroz program nazvan Kreativna Evropa”, navela je Ognjanović.

Sve radionice koje su muzejski stručnjaci prošli, od igre sa lego kockama do kreativnih odgovora, imali su za cilj edukaciju omladine na zanimljiv način. Najvažnije je da tinejdžerima bude zanimljivo, da im se probudi želja da ponovo posete muzej i saznaju još nešto više.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.