Inkluzija – put ka zdravom društvu

VIDEO K9: Javna rasprava o Predlogu akcionog plana za sprovođenje Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period 2022-2024. godine održana je danas u zgradi Skupštine Vojvodine u Novom Sadu.

0
49

Napori da se uspostavi dijalog između romske zajednice i većine, unutar romske zajednice i u društvu, sastoji se u objašnjavanju pojma da se govori o društvenoj uključenosti Roma, rekla je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić, povodom Javne rasprave o Predlogu akcionog plana za sprovođenje Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period 2022-2024. godine.

Akcioni plan za Sprovođenje ove strategije podrazumeva mnogo posla ka uspostavljanju društva koje nudi jednake šanse, rekla je ministarka Čomić, kako sa onima koji ne vide problem u isključenosti Roma, kao i sa onima unutar romske zajednice da se suoče sa omalovažavanjem i diskriminacijom, kao i sa institucijama koje, kako je rekla, sa lakoćom diskriminišu.

Svaki razgovor o položaju Roma, kako je rečeno, mora biti vođen i sa članovima romske zajednice koji su tu ne samo da kritikuju već i da daju odgovore, na domaćem i na međunarodnom planu.

Jedan od načina je upravo uključivanje Roma u diskusiju, kako bi se čulo šta je to što oni žele, a što je država i učinila tokom samog procesa izrade Strategije za socijalno uključivanje Roma, koju je Vlada usvojila 3. februara, u kojem je, pored stručne grupe, učestvovalo više od 20 različitih aktera iz romske nacionalne zajednice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.