Inicijativa za uklanjanje ploče u Jasenovcu

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac najavio je danas da će pokrenuti inicijativu da se ukloni sporna ploča s natpisom "Za dom spremni" iz Jasenovca, a ukoliko se to ne desi, neće biti zajedničke komemoracije.

0
379

“Mi ćemo pokrenuti inicijativu da Ministarstvo uprave ukloni ploču, u skladu sa odlukom Odbora za ustav Hrvatskog sabora od početka godine. Nadamo se da će ministarstvo imati snage da to uradi”, rekao je za RTS Pupovac, koji je i poslanik SDSS-a u hrvatskom Saboru.

On kaže da neće biti zajedničke komemoracije ukoliko se ništa ne dogodi – ukoliko vlada, nadležno ministarstvo uprave ne ukloni tu spornu ploču i ustaški pozdrav na njoj.

“Srpsko narodno veće će zajedno sa Savezom antifašističkih boraca i pre toga zajedno sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve imati komemoraciju, najverovatnije 22 aprila”, rekao je Pupovac.

Upitan za sve učestalija nasilja nad Srbima u Hrvatskoj i da li je zadovoljan reakcijom vlade, on je rekao da reakcije službenih predstavnika vlasti još uvek nema.

“Bio bi red da razgovaramo sa nadležnim institucijama o tome kako i na koji način zaustaviti to što traje nekoliko godina”, rekao je Pupovac.

Govoreći o odnosima Srbije i Hrvatske on je naglasio da je sada vreme da se dogodi zvanična međusobna poseta, s obzirom na to kakvo je opredeljenje izabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića. (Agencije, RTV)

“Ne sumnjam da će do tih susreta doći. Ne samo zbog njihove opredeljenosti, nego i zbog svega što čujem, a što dolazi od ozbiljnih ljudi koji smatraju da je nastavak dijaloga i za početak ozbiljne i strateške saradnje između Hrvatske i Srbije imperativ i za jednu i za drugu zemlju”, zaključio je Pupovac. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.