Inicijativa “1 od 5 miliona” zahteva objektivan javni medijski servis

VIDEO K9: Predstavnici građanskog protesta "1 od 5 miliona" u Novom Sadu predali su jutros zahteve rukovodstvu "Radio-televizije Vojvodine", nezadovoljni radom i izveštavanjem te javne medijske ustanove o protestima "1 od 5 miliona" i o drugim dešavanjima u našoj zemlji.

0
175

Inicijativa “1 od 5 miliona” je u svojim zahtevima koji su uručeni rukovodstvu RTV-a navela da javni medijski servis u svojoj centralnoj informativnoj emisiji, Dnevniku u 17 časova, treba da omogući učesnicima protesta da predstave i obrazlože zahteve građana koji protestuju na ulicama gradova širom Vojvodine i drugih delova Srbije, te da građani koji prate programe Radio-televizije Vojvodine u informativnim emisijama na svim radijskim i televizijskim programima i Internet portalu RTV-a budu, kako kažu, “objektivno, profesionalno i blagovremeno informisani o protestima”.

Takođe zahtevaju da javni medijski servis redovno realizuje emisije u kojim će, pod istim uslovima kao i predstavnici vlasti, redovno učestvovati i predstavnici protesta “1 od 5 miliona”, opozicione političke i druge organizacije koje imaju kritički odnos prema stavovima i odlukama vlasti na lokalnom, pokrajinskom i nacionalnom nivou.

Pri tom se, kako su naveli, podrazumeva da se zahtevi ne odnose samo na period trajanja protesta, već na stalni rad pokrajinskog javnog medijskog servisa, te da principi ravnopravne zastupljenosti svih delova društva i objektivnog i profesionalnog izveštavanja moraju postati konstanta u budućem radu “Radio-televizije Vojvodine”.

Generalni direktor JMU “Radio-televizije Vojvodine” dr Miodrag Koprivica potvrdio je da je primio pismene zahteve, demantovao je i navode o gostovanju u njihovim emisijama, rečima da to nije tačno, jer zavisi koga smatramo učesnikom protesta. Ako su to, na primer, Vuk Jeremić, Boris Tadić, Borko Stefanović, Sanda Rašković Ivić ili Miroslav Vasin, svi su oni, kako je rekao, gostovali po pola sata na RTV-u.

On je ocenio i da neki od zahteva pritisak na rad javnog medijskog servisa, što su predstavnici protesta odbacili navodeći da ti zahtevi predstavljaju građansku inicijativu pokrenutu sa ciljem da se Javna medijska ustanova “Radio-televizija Vojvodine” u svom svakodnevnom radu vrati u okvire određene zakonima o javnim medijskim servisima, elektronskim medijima i informisanju.

Rukovodstvo “Radio-televizije Vojvodine” je, prema saopštenju inicijative 1 od 5 miliona, najavilo da će se o predstavljenim zahtevima izjasniti u roku od tri dana, pošto na ovom sastanku, kako navode, to nisu učinili.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.