Informisanje svedoka i oštećenih o toku suđenja

VIDEO K9: Građani koji bi trebalo da svedoče na nekom suđenju ili su oštećena strana, imaju od juna meseca ove godine mogućnost da u svim višim sudovima dobiju sve potrebne pravne informacije o toku svedočenja i suđenja, kako bi ovaj proces za njih bio što manje stresan.

517
U Višem sudu u Novom Sadu je od 1. juna počela sa radom Služba za pomoć i podršku svedocima i oštećenima, kao zajednička služba za Osnovni, Viši i Apelacioni sud.
Svrha službe je da svedok što lakše i efikasnije pristupi sudu kako bi dao svoj iskaz.
“Svedocima će se dati sve potrebne informacije koje se odnose na samo njihovo saslušanje. Odnosno daće im se pravna informacija o tome ko će svedočiti i ko će biti još u sudnici pored njih kada budu davali iskaz. Takođe sam postupak svedočenja kako će teći”, rekla je Jelena Ostojin koordintor Službe za pomoć i podršku svedocima i oštećenima u Višem sudu u Novom Sadu.
U Sudu su naglasili da svi svedoci imaju jednak pristup službi. Lica koja zatraže pomoć biće, kako kažu, sačekana na ulazu u zgradu Suda, a zatim će u opuštenom razgovoru dobiti sve potrebne informacije o toku svedočenja i suđenja. Ovi razgovori obavljaju se u posebnoj prostoriji i predstavljaju profesionalnu tajnu.
“Imala sam nekoliko slučajeva do sada, znači da to jako puno znači i svedocima i oštećenima”, istakla je Ostojin.
Najvažnije je, kako u sudu kažu, da svedoci i oštećeni dobiju emotivnu  i logističku pomoć i podršku, jer je mnogo onih koji se nikada pre nisu našli na sudu. Službe za pružanje pomoći svedocima i oštećenima formirane su pri svim višim sudovima u Republici Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.