Inflacija u Srbiji 4,5 odsto

Međugodišnja inflacija u maju bila je 4,5 odsto u Srbiji, a 2,7 odsto u EU, navedeno je u najnovijem broju časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

0
5

“Tokom aprila i maja je zadržana relativno snažna privredna dinamika, uprkos malom broju radnih dana zbog praznika, pa ne iznenađuje međugodišnji pad industrijske proizvodnje od 1,1 odsto, pad robnog izvoza od 3,3 odsto i smanjenje ukupne spoljnotrgovinske razmene”, navedeno je u MAT.

Dodaje se da se, kada se isključi taj sezonski faktor, “industrija i dalje dobro drži, a i ostali proizvodni sektori, osim energetike, beleže međugodišnji realni rast dodate vrednosti”.

“Za prvih pet meseci fiskalni rezultat bio je za 26,7 milijardi dinara bolji nego u istom periodu prethodne godine. Zabeležen je i zamašan međugodišnji rast zarada i rast prometa u trgovini na malo”, navedeno je u tom časopisu.

Inflacija i dalje veća nego u EU

U maju je međugodišnja inflacija, shodno ranijim očekivanjima, usporila na 4,5 odsto, te je rast vraćen u granice cilja Narodne banke Srbije od tri odsto, pus-minus 1,5 odsto.

Srbija je u maju 2024. imala veću međugodišnju inflaciju od proseka EU, a manju međugodišnju inflaciju od dve članice Unije.

U maju 2024. međugodišnja inflacija je bila 4,5 odsto u Srbiji, a 2,7 odsto u EU.

Uz to je u maju 2024. međugodišnja inflacija bila manja u Srbiji nego u Belgiji i Rumuniji, gde je iznosila 4,9 odsto i 5,8 odsto.

(Autor: Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.