Inflacija pojela penzije

VIDEO K9: Osiromašenje penzionera krenulo je mnogo pre nego što je Vlada Srbije donela Zakon o smanjenju plata i penzija, rekao je Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine u emisiji Otvoreni ekran. Prema njegovim rečima, inflacija je od 2012. godine pojela oko 10% vrednosti penzija, čime su najviše pogođene najugroženije kategorije penzionera.

0
811

Krajem prošle godine u Srbiji je bilo 1.728.000 penzionera. S obzirom da prosečna penzija u našoj zemlji i nakon povećanja od 1,5% iznosi oko 23.800 dinara, a imajući u vidu sve kroz šta su sama država i njena privreda prošli u poslednje dve-tri decenije, jasno je i u kakvom su danas penzioneri teškom materijalnom položaju.

Na svoj loš materijalni položaj penzioneri su i sami ukazivali protestima u Beogradu, a povodom smanjenja penzija, za koje smatraju da je protivzakonito i da im umanjuje i onako već mala primanja zbog kojih žive na ivici egzistencije.

U Savezu penzionera Vojvodine smatraju da je država, prema Ustavu Srbije koji joj dozvoljava da u slučaju velike potrebe umanji ili oduzme imovinu građana, možda imala pravo da umanji penzije, ali da, prema tom istom Ustavu, ima i obavezu da oduzeto i vrati.

“Sa tog aspekta nadležni organi i Skupština Srbije su mogli da donesu takvu odluku, da donesu zakon i da izmeni druge propise, kod onog drugog umanjivanja u vezi sa usklađivanjem penzija, ona je mogla da donese takve propise i takvu odluku o umanjenju penzija. Međutim, ono što u tim propisima nije dorečeno do kraja, to isto taj član 58 stav 2 Ustava i stav 1 koji kaže da se u takvim slučajevima mora utvrditi povraćaj te imovine. A povraćaj te imovine po Ustavu ne može biti niži od tržišne vrednosti “, kazao je Nenadić.

Ovo takođe znači da je u pitanju privremena mera, ali je nejasno do kada će ona trajati. Ustavni sud je jasno stavio do znanja da je penzija imovina penzionera ostvarena u skladu sa našim sistemom obaveznog penzijskog osiguranja i samo je pitanje vremena, prema rečima Nenadića, ovo pitanje i reši.

Osiromašenje penzinera, međutim, podsetio je Nenadić, počelo je inflatornim obezvređivanjem i pre mera štednje Vlade Srbije.

“Prvi problem je nastao već 1. oktobra 2012. godine kada je inflacija u prethodnih 6 meseci iznosila 7,1%, a tada je doneta odluka da se penzije povećaju za 2%. Znači, samo kod tog usklađivanja penzioneri su izgubili vrednosti svojih penzija 5,1%. I to nisu izgubile samo neke kategorije, nego svih 1.700.000 penzionera”, istakao je Nenadić.

Neadekvatno usklađivanje penzija sa inflatornim kretanjima nastavljeno je i u godinama nakon toga, a od 2014. do kraja 2015. godine nisu usklađivane nikako, naveo je Nenadić. Kad se sve sabere, penzije su iz tog razloga obezvređene za oko 10 %, zahvaljujući čemu je danas najniža penzija oko 13.400, umesto oko 15.000 dinara, čime su, zaključio je Nenadić, najviše pogođene prvenstveno najniže kategorije penzionera.

Kompletnu emisiju “Press presek” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.