INDIJA PREDSTAVILA NOSAČ AVIONA DOMAĆE PROIZVODNJE

616

Predstavljanjem “Vikranta”, Indija se svrstala među pet nacija koja imaju nosače aviona vlastite proizvodnje.

„VIKRANT“ je ime prvog indijskog nosača aviona domaće proizvodnje, koji je predstavljen javnosti, a u operativnu upotrebu treba da uđe 2018. godine. Time se Indija svrstava među pet nacija koja imaju nosače aviona vlastite proizvodnje, čime će verovatno podstaći i Kinu da se pridruži elitnom klubu u kojem su Sjedinjene Države, Britanija, Francuska i Rusija.

Prvi indijski nosač aviona, koji će biti testiran naredne četiri godine, biće važan adut za zemlju koja se nadmeće za uticaj u Aziji, kažu analitičari.

– „Vikrant“ će biti razmešten u regionu Indijskog okeana, gde se sudaraju svetski komercijalni i ekonomski interesi. Indija razvija kapacitete stalno imajući Kinu na umu – navodi vojni ekspert Rahul Bedi, za AFP.

Indija je u subotu najavila da je i njena prva nuklearna podmornica domaće proizvodnje spremna za pomorsko testiranje kako bi postala potpuno operativna. Premijer Manmohan Sing rekao je da je to „džinovski korak“ za naciju.

Nju Delhi troši desetine milijardi dolara na unapređenje svoje vojne tehnike koja uglavnom potiče iz sovjetske ere, a sve u cilju ja čanja svoje odbrane. Prema navodima nekih medija, i Peking gradi svoj prvi nosač u brodogradilištu kod Šangaja. Indija već ima u upotrebi jedan nosač aviona „Viraat“, doduše britanske proizvodnje, star 60 godina, koji je kupila 1987. godine, ali će ga postepeno povlačiti iz upotrebe. A od svog saveznika Rusije, Delhi takođe očekuje isporuku trećeg nosača „Vikramaditja“ krajem ove godine.

Nosač „Vikrant“ („Hrabar“) je brod od 40.000 tona i nosiće avione MiG-29, prenose “Večernje novosti”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.