Indija lansirala 104 satelita

Indija je danas uspešno lansirala raketu sa čak 104 strana "nano" satelita, čime je postavila rekord kao zemlja koja je lansirala najveći broj satelita odjednom i pretekla Rusiju koja je u junu 2014. godine lansirala 39 satelita u samo jednoj misiji, saopštila je Indijska svemirska agencija.

0
349

Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO) saopštila je da su “nano” sateliti, sateliti teški do deset kilograma, lansirani pomoću polarnog satelitskog lansirnog vozila.

Raketa s komercijalnim satelitima ispaljena je iz južne svemirske stanice u Sriharikoti.

Veliki broj “nano” satelita potiče iz drugih zemalja, među kojima su Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeni Arapski Emirati, Izrael, Holandija i Kazahstan.

“Svi sateliti su uspešno lansirani u orbitu”, rekao je jedan od šefova ISRO Kiran Kumar, dodajući da je među njima i indijski satelit za osmatranje Zemlje, težak 714 kilograma.

Premijer Indije Naredna Mori napisao je na Tviteru da je ponosan izvanrednim dostignućem ISRO, navodeći da je to trenutak kojim treba da se ponosi indijski narod i naučna zajednica.

Indija se nadmeće sa drugim međunarodnim igračima za veći udeo na lansirnom tržištu i poznata je po finansijski najpovoljnijem svemirskom programu. Naučnici se nadaju da će osposobiti da šalju astronaute u svemir.

Takođe je u septembru 2014. godine uspešno poslala raketu bez posade u orbitu Marsa, što su pre pre nje uspeli da učine samo SAD, bivši Sovjetski Savez i Evropska svemirska agencija. (Agencije, RTV)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.