Imunizacija protiv HPV infekcije do kraja godine

VIDEO K9: Uzročnik raka grlića materice je poznat i stoga je to jedno od retkih malignih oboljenja koje može da se leči, ukoliko se na vreme otkrije, a i da se spreči, zahvaljujući savremenoj imunizaciji. Do kraja ove godine trebala bi da počne vakcinacija dece protiv humanog papiloma virusa, koja će biti besplatna, na dobrovoljnoj bazi, a zaštita je predviđena i za devojčice i za dečake.

340

Humani papiloma virus, ili HPV, izazivač je više oboljenja, od kondiloma do karcinoma grlića materice, grla i usne duplje.

Sve veće države u Evropi odavno su počele sa rutinskom vakcinacijom devojčica uzrasta od 12 do 14 godina protiv HPV infekcija, a u našoj zemlji ova imunizacija, kao dobrovoljna, besplatna zaštita, mogla bi da počne do kraja ove godine.

“Mi smo dobili nekoliko hiljada doza, pa će to biti distribuirano po zdravstvenim ustanovama i krenuće neki, verovatno, kao pilot projekat vakcinacije. Preporuka je da se vakciniši i devojčice i dečaci”, rekla je dr Ljerka Popov, pomoćnica direktora za zdravstvo novosadskog Doma zdravlja.

U cilju sprečavanja širenja ove opasne infekcije HPV koja napada i žene i muškarce, sprovodi se polno neutralna imunizacija, odnosno, njome su obuhvaćene i devojčice i dečaci u periodu pre izlaganja virusu, odnosno, pre stupanja u seksualne odnose.

“Neke države vakcinišu od 9 godina, neke od 12 godina, pa ćemo videti. Ali ima mnogo evropskih zemalja, kao i Australija, Amerika, koje već imaju desetogodišnje iskustvo i kažu da već sada imaju manji procenat oboljivanja od karcinoma grlića materice”, navela je dr Popov.

U perspektivi, je, kako je rekla, da će ova vakcina biti u kalendaru vakcinacija i kod nas. Srbija je po obolevanju od raka grlića materice u vrhu zemalja po broju obolelih od ove bolesti, od koje godišnje kod nas umre skoro 500 žena.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.