Imunizacija – dug život za sve

VIDEO K9: Poslednja sedmica u aprilu rezervisana je u kalendaru zdravlja za Nedelju imunizacije u Evropi.

0
72

Nedelja imunizacije, od 24. do 30 aprila, godišnji je događaj ustanovljen sa idejom povećanja broja vakcinisane dece, jačanja uverenja o potrebi zaštite svakog deteta od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom.

Ove godine obeležava se sedamnaesta po redu nedelja imunizacije u Evropskom regionu SZO, pod sloganom „Dug život za sve” sa ciljem da se svima, u svakoj zemlji, omogući podjednaka dostupnost  vakcina, što što u praksi znači dug i zdrav život.

Duže od dva veka vakcine doprinose bezbednijem svetu, od prve vakcine protiv velikih boginja do najnovijih koje se koriste u prevenciji teških oblika COVID-19, podsećaju iz novosadskog Doma zdravlja.

Epidemije malih boginja i dečije paralize, predstavljaju i dalje zajedničke pretnje u oblasti zaraznih bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom.

Situacije u kome su povećane migracije stanovništva na regionalnom i planetarnom nivou, takođe mogu biti zdravstveni rizik za nevakcinisanu populaciju, posebno onu sa pridruženim hroničnim bolestima.

Posebno je važno da deca budu pravovremeno vakcinisana, jer što je dete mlađe, rizici od zaraznih bolesti i komplikacija koje one izazivaju su veći.

Zato je vakcinacija zdravstvena zakonska i moralna obaveza, kojom se čuva sopstveno zdravlje i zdravlje nevakcinisanih, koji nisu u mogućnosti da se vakcinišu zbog sopstvenih zdravstvenih razloga, poručuju iz Doma zdravlja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.