Ime za novu oazu zelenila

VIDEO K9: Tokom obilaska novog parka između Novog naselja i Nove Detelinare, za čiju je izgradnju Grad izdvojio skoro pola milijarde dinara, gradonačelnik Novog Sada pozvao je sugrađane da daju predloge za naziv ovog parka.

0
14

Najmlađi i, možda najlepši park u našem gradu koji je nakon nekoliko godina izgradnje nikao na Novom naselju, još uvek nema ime te je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je danas prošetao ovim ozelenjenim delom grada, pozvao sugrađane predlože naziv.

On je podsetio da su, u okviru izgradnje infrastrukture i parternog uređenja u ovom parku obezbeđena kanalizaciona i vodovodna mreža, elektroenergetske i telekomunikacione instalacije, zalivni sistem, bunar, pešačke staze i platoi, tri fontane, dva pešačka mosta, česma i javni toalet, rasveta, dva dečija igrališta, teretana na otvorenom, teren za boćanje, sto za šah, kao i urbani mobilijar i prostor za istrčavanje pasa.

Hortikulturno uređenje parka realizuje JKP „Gradsko zelenilo“ uz zajedničko finansiranje Grada Novog Sada i Ministarstva za zaštitu životne sredine. Do sada je posađeno skoro 9.500 komada perena i sezonskog cveća i skoro 1.500 komada šiblja, a podignut je travnjak na oko 27 kvadratnih metara na svim slobodnim površinama.

U toku je sadnja šiblja i drveća, a u ukupno će biti posađeno 635 stabala lišćarskog i četinarskog drveta. Prema rečima šefa Katedre za hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i predsednika Saveta gradonačelnika za ozelenjavanje, prof. dr Saše Orlovića, u novom parku je zastupljeno pedesetak različitih vrsta drveća i žbunja koji skladno uklopljeni daju dekorativni efekat.

Oko parka su izgrađene i obodne saobraćajnice i to, sa zapadne strane, koja predstavlja produžetak Ulice Milana Ješića Ibre, kao i sa istočne strane prema Bulevaru Evrope u ukupnoj dužini od 750m. Takođe je izgrađeno 900m pešačkih staza i parkinzi duž istočne saobraćajnice. Gradonačelnik je ovom prilikom najavio i da Savet za ozelenjavanje Novog Sada zajedno sa urbanistima priprema još veću parkovsku površinu u reonu oko ranžirne stanice.

Za izgradnju i opremanje novog parka na Novom naselju i obodne saobraćajne površine iz budžeta grada izdvojeno je oko 480 miliona dinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.