Imaginarni muzej sećanja Jovanke Broz

VIDEO K9: Izložba "Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz" sutra će svečano biti otvorena u Galeriji Matrice srpske i moći će da se pogleda do 28. avgusta. Izložba je nastala u saradnji novosadske ustanove kulture i Muzeja Jugoslavije.

0
110

“Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz”, koja će sutra svečano biti otvorena u Novom Sadu, nastala je u saradnji Galerije Matice srpske i Muzeja Jugoslavije u okviru programskog luka “Heroine” Evropske prestonice kulture.

Na izložbi će biti predstavljeno 36 dela likovne umetnosti domaćih i stranih autora, lični predmeti, fotografije i nekoliko komada nameštaja iz kuće u kojoj je Jovanka Broz živela nakon smrti Josipa Broza, u pokušaju da na poseban način objasni fenomen ove žene koja je obeležila jednu epohu, njenu ličnost, osećaj za umetnost, ali i društvene i umetničke prilike u socijalističkoj Jugoslaviji, kažu u GMS.

Muzej Jugoslavije i GMS kroz ovu izložbu, autora Nikole Jovanovića i Ane Panić, pokazali su plodotvornost saradnje među nacionalnim ustanovama kulture kao i mali deo bogatog fonda Muzeja Jugoslavije.

Izlaganje ovih dela, kako je naglašeno, ima dvostruki značaj, sa jedne strane je reč o umetničkim predmetima koje publika do sada nije videla, a sa druge ona predstavljaju imaginarni muzej sećanja Jovanke Broz kroz koji se mogu rekonstruisati delovi i detalji njenog života.

Ovu atraktivnu izložbu, nastalu stručnom konzervatorsko-restauratorskom obradom, kao i novim tumačenjem, otvoriće u sredu, u 20 časova, ministarka kulture Maja Gojković, a nakon predstavljanja u Novom Sadu, biće postavljena i u Muzeju Jugoslavije.  

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.