Ima posla za građevinare

VIDEO K9: Sindikalno organizovanje radnika je najefikasniji način borbe protiv rada na crno, koji je jedan od najvećih problema u građevinarstvu, rekao je u našoj emisiji Otvoreni ekran predsednik Sindikata građevinarstva Vojvodine Josip Modić.

0
11

Veliki projekti, otvorena gradilišta i česte izmene urbanističkih planova govore da je u Novom Sadu građevinarstvo u punom zamahu. Izgradnja puteva, zgrada, parterno uređenje centra, najavljena izgradnja mosta i koridora upućuju da je u ovoj grani privrede, jednoj od retkih koja je ostala aktivna u doba pandemije, ostao zaposlen veliki broj radnika.

U Novom Sadu je, prema podacima Sindikata građevinarstva Vojvodine, trenutno zaposleno oko 11.500 građevinskih radnika iz našeg grada, ali i iz čitave Srbije, naročito iz južnih delova zemlje, koji na novosadska gradilišta dolaze iz više razloga.

Predsednik Sindikata građevinarstva Vojvodine Josip Modić kaže da ukoliko bude nastavljen trend odlaska naših građevinskih radnika u inostranstvo i priliv radnika iz drugih zemalja za manje dnevnice na naša gradilišta, postoji opasnost od obaranja cene rada u domaćem građevinarstvu.

Visine dnevnica u nesrazmeri je sa prosečnom platom u građevinarstvu koja za osam do devet hiljada dinara manja od republičkog proseka, što je očigledan dokaz o radu na crno koji dovodi do nelojalne konkurencije među firmama i predstavlja najveći problem u ovoj grani privrede, zaključio je Modić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.