Ima li Vojvođana u Vojvodini?

VIDEO K9: Popis stanovništva koji je trebao biti sproveden ove godine u Srbiji, odložen je do jeseni 2022, a u poslednje vreme dosta bure na našoj političkoj sceni i u javnosti izazvala je polemika o mogućnosti izjašnjavanja građana Autonomne pokrajine Vojvodine kao Vojvođana. Ovu temu u našoj emisiji Otvoreni ekran komentarisao je i predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić.

0
8

Nemogućnost izjašnjavanja građana Vojvodine kao Vojvođana na Popisu stanovništva 2011. godine bila je greška koju bi trebalo ispraviti na sledećem popisu, što je, prema rečima predsednika Vojvođanske partije, Aleksandra Odžića, pomenuto i u nedavnom razgovoru stranaka Vojvođanskog fronta s predstavnicima Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog na čelu s ministarkom Gordanom Čomić.

Na popisu stanovništva 2011. godine u ovom slučaju se radilo, smatra Odžić, o proizvoljnom tumačenju zakona, Ustava Srbije, preporuka Saveta Evrope i svih pozitivnih međunarodnih normi koje se tiču osnovnih ljudskih prava i prava na slobodno izjašnjavanje.

Ministarka Čomić je, kako su preneli pojedini mediji, nakon dizanja prašine oko ove teme izjavila da je njeno ministarstvo otvoreno za dijalog sa svima o svim temama koje se tiču popisa i obaveza koje Srbija ima prema Savetu Evrope, a to da li će stanovnici Vojvodine moći da se izjasne kao što su pojedini vojvođanski političari tražili, zavisiće i od toka dijaloga sa njima, a pre svega od Zakona o popisu i Republičkog zavoda za statistiku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.