Ima li šansu opozicija u Srbiji?

VIDEO K9: Novi izbori u Srbiji su, praktično na pragu. Redovni predsednički izbori trebalo bi da budu održani do kraja aprila meseca, a prema najavama predsednika Vlade, moguće je da će istog dana biti održani i novi vanredni parlamentarni izbori. Četvrti izbori za četiri godine znak su duboke nestabilnosti u zemlji, rekao je predsednik Levice Srbije Borko Stefanović u emisiji Press presek. On je ocenio da su novi parlamentarni izbori nepotreban trošak za našu siromašnu zemlju, a da ni predsednički neće biti fer i demokratski, pre svega zbog, kako je rekao, zatvorenosti medija u Srbiji.

321

S obzirom na najavu da će odluka o vanrednim parlamentarnim biti doneta u januaru naredne godine, za sada je sigurno samo održavanje predsedničkih izbora.

Stoga je trenutno glavno pitanje ko će biti predsednički kandidati, a naročito ko će biti kandidati stranaka opozicije i imaju li oni uopšte šanse za pobedu u trenutku ogromne popularnosti stranke na vlasti i njenih lidera.

Sumirajući rezultate demokratskog parlamentarizma nekad i sad, predsednik Levice Srbije ocenio je da je danas, 26 godina nakon prvih parlamentarnih i predsedničkih izbora u Srbiji, naša zemlja u gorem ekonomskom i skoro svakom drugom položaju nego tada.

“Gde smo danas u odnosu na devedesetu godinu? Mislim da je građanima prilično jasno da nismo baš previše odmakli. U svakom slučaju, zemlja je siromašnija, sa mnogo manje industrije, mnogo manje posla. Imamo mir, imamo demokratičnost, imamo gušenje svih sloboda od strane sadašnjeg režima, čak bih rekao u mnogim elementima brutalnije i gore nego u vreme Miloševića, naročito u medijskoj sferi”, rekao je Stefanović.

S obzirom da je tada primenjivan većinski izborni sistem, relativna je ocena da je opozicija danas slabija nego pre dve i po decenije, smatra Stefanović, dodavši da u prilog takvom razmišljanju ide i unisono ponašanje poslanika partije na vlasti u Skupštini Srbije i gušenje političke reči opozicije. Osim toga, garađanima je tada bila je jasnija podela imeđu, kako je rekao, “nas” i “njih”.

“Međutim, onda su DOS vlasti, od 2000. godine u velikoj meri prokockale tu nadu građana i dovele u situaciju da građani sada kažu ‘videli smo sad vas, videli smo i ove druge i ne sviđa nam se, realno, ni jedno ni drugo’. A plus, kada imate Vučića koji vrlo vešto ukrade politiku demokratske opozicije i sprovodi evropsku agendu, sprovodi privatizacioni model koji je katastrofalan, sprovodi ekonomsku politiku koja je takođe jako loša, onda imate ovu situaciju da se ne vidi suštinska, politička, ideološka razlika između sadašnje parlamentarne opozicije i Vučićeve vlasti, tj. Srpske napredne stranke”, naveo je Stefanović.

Levica Srbije, za razliku od njih, prema Stefanovićevim rečima, ima sasvim drugačiju politiku i rešenja za sve segmente našeg društva, ali, međutim, zbog zatvorenosti medija u Srbiji, kako je naveo, građani teško mogu prepoznati različito mišljenje.

Bez obzira na to što predstojeći izbori neće biti, kako je naveo, fer i demokratski, njegova stranka spremna je da pruži podršku predsedničkom kandidatu opozicije kada bude jasno kakva mu je politička platforma i da li se zalaže za, pre svega, jednakost i pravdu.

Kompletnu emisiju “Press presek” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.