Ima li pravde u slučaju Kontrast?

VIDEO K9: Četiri i po godine od požara u diskoteci Kontrast u kojem je stradalo šestoro mladih ljudi, ovaj slučaj je i dalje pred sudom i izaziva pažnju javnosti. Roditelji i rodbina stradalih okupljeni u Udruženje građana "Istina – Tamarini zakoni" revoltirani su poslednjom oslobađajućom presudom u ovoj slučaju, rekao je zastupnik ovog Udruženja Branko Miladinović u emisiji Otvoreni ekran. Oni ne odustaju od zahteva da krivci budu kažnjeni, ali ni od aktivnosti koje sprovode kako bi se ovakve pojave izbegle u budućnosti.

333

Tragedija u Kontrastu nije događaj, već deo pojave u Novom Sadu koja je odnela 18 života, rekao je Branko Miladinović, podsećajući na požare kojima su, u intervalu od 4 godine, na Radničkom univerzitetu odneli jedan, u hotelu Putnik tri , Laundžu osam i Kontrastu šest života.

Za to vreme su, istakao je on, isti inspektori i ista lica bili određeni za nadzor i kontrolu tih objekata, ovlašćeni i plaćeni od države i društva da se brinu o bezbednosti.

“Isti ljudi, ista odgovornost, a bez kazne. To je pojava u našem društvu. Za nerad i neodgovornost niko ne odgovara, niko nije kriv jer tako je podešen sistem. Kolegijalnom solidarnošću pokriva se krivica, aboliraju se zločinci, a sve preko leđa građana”, rekao je Miladinović.

Udruženje koje zastupa bori se za usaglašavanje zakona sa potrebama društva, naveo je Miladinović, a u slučaju Kontrast da svi krivci budu kažnjeni. Do sada su, međutim, dodao je on, osuđene četiri osobe od kojih prva tek prošle godine.

“Presuda je rekla da su ova fizička lica, vlasnik zakupci i td. Imali svoju odgovornost, ali isto tako odgovornost ima i društvena zajednica u smislu propusta inspektora, sektora za vanredne situacije koji su nadzirali, kontrolisali, primećivali određene greške, a nisu reagovali. Zatim građevinski, pa turistička inspektorka, sve redom inspekcije”, naveo je Miladinović.

Pred novosadskim tužilaštvima je 17 predmeta u slučaju Kontrast koje je tužilaštvo podiglo protiv inspektora po službenoj dužnosti da bi se, tvrdi Miladinović, umirila javnost.

“Te krivične prijave se se kiselile par godina dok se ovaj proces vodio. Da bi posle tri godine nama nekih sedam, osam krivičnih prijava roditelja bilo odbačeno, a podignuti optužni predlozi. Znače, ne optužnice, već optužni predlozi protiv inspektora, ali bez posledica, sa pogrešnim kvalifikacijama. Znači, u tim optužnim predlozima nema požara, nama Kontrasta, nema stradale naše dece, mi nismo pomenuti čak ni kao svedoci”, istakao je Miladinović.

S obzirom na ovakvo vođenje postupka i neizvođenje dokaza, poslednja oslobađajuća presuda građevinskom inspektoru nije nikakvo čudo, rekao je Miladinović. On je naveo da je Udruženje koje zastupa dalo predlog za formiranje anketnog odbora koji bi proverio predmete u slučaju Kontrast koji, tvrdi on, ne sadrže istragu, nije obavljeno nijedno veštačenje niti je evidentiran ijedan predloženi validni dokaz.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.