Ilegalna prodaja zaštićenih vrsta sve učestalija

VIDEO K9: Novosađanin koji je prošle godine na internetu nudio na prodaju zaštićenu pticu, vetrušku, mora da plati kaznu u iznosu od 50.000 dinara, preneli su mediji.

0
1082

S obzirom da ilegalna trgovina pticama obično ne pruža adekvatne uslove za opstanak, dolazi i do uginuća zaštićenih vrsta, pa ovakva ilegalna zarada, smeta i uzgajivačima koji strogo poštuju Zakon o zaštiti prirode.

Slučaj prodaje vetruške putem interneta sprečen je zahvaljujući prijavi i reagovanju nadležne inspekcije, ali nelegalna prodaja ptica koja nije iskorenjena ni kod nas ni u svetu, predstavlja unosan posao, koji preti fauni u Srbiji, smatra novosadski golubar Todor Žikić.

“Srbija je, da kažemo Balkan. Mi smo bukvalno na jednoj mreži puteva gde se ukršta istok i zapad i sever i jug i Srbija je velika tranzitna tura, da tako kažem šverca tih ptica iz Afrike, Azije, ka Evropskoj uniji, gde se ti svi primerci koji uspeju da dođu do Evropske unije za veliki novac prodaju. Ako se kaže da od šverca ptica i nekih životinja da se u svetu zaradi više nego trgovinom ljudima. Kažu da se zaradi negde oko 10 milijardi dolara, onda možete misliti koji je to biznis i kojim to sve kanalom ide”, objašnajva Todor Žikić, odgajivač sitnih životinja iz Novog Sada. 

Najveći problem za životinje u ovom slučaju, jesu nehumani uslovi čuvanja i transporta, pa se dešava i da brojni primerci zbog toga uginu.

“Razni da tako kažem, šverceri, koji se bave tim zanatom, koji nije zanat u stvari, oni vrlo u nehumanim uslovima prenose ptice, pre svega odavde iz Srbije. Srbija ima široku faunu i bogata je pticama, tu dolaze i golubovi i razne druge životinje, oni ih švercuju u nekim uslovima tako nehumanim, da jednostavno od 100% primeraka određenih vrsta, kada dođe na krajnje odredište , možda preživi 20-30%. Znači oni ili uginu, ili se uguše, čak pojedini trgovci tim pticama prave specijalne bunkere na svojim vozilima, na automobilima, autobusima, to je jedan vid organizovanog, da tako kažem, kriminala”, kaže Žikić. 

Zbog bogate faune Srbija pogoduje ilegalnoj prodaji, a neke od najugroženijih vrsta kod nas poput vetruške, štiglića, zimovke i žutarice, u određenim delovima Evrope nema, što otvara mogućnosti za prodaju radi dalje reprodukcije, dodao je Žikić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.