IKT sektor i visoko obrazovanje

VIDEO K9: U Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu do kraja ovog semestra biće održano nekoliko skupova o odnosu dve oblasti od kojih privreda najviše očekuje - obrazovanju i informaciono- komunikacionim tehnologijama.

0
312

Održan je prvi od četiri okrugla stola planiranih do kraja ovog semestra na temu “Informaciono – komunikacione tehnologije i visoko obrazovanje”.

Kroz seriju predavanja na skupu je ukazano na razne aspekte, probleme, kao i pozitivne strane obrazovanja u Srbiji u odnosu na IKT sektor.

“Kakvi su problemi generalno sa onim ishodima koje mi nudimo u odnosu na ono što okruženje traži, zatim tu su razni aspekti koji su povezani sa našim partnerstvima, ali samo minorno, u smislu izvođenja prakse, izvođenja vežbi i tako dalje, koje danas zakon dozvoljava… Takođe, biće dosta reči o tome na koji način bi mogli prevazići određene probleme, pre svega zaposlenih u akademiji”, naveo je dr Pere Tumbas sa Ekonomskog fakulteta u Subotici.

Sa skupa će biti upućene preporuke i sugestije donosiocima odluka o daljem uplivu IKT sektora u obrazovanje, dve oblasti koje, u korelaciji, kako je rečeno, treba da daju maksimalne rezultate za dalji razvoj informacionih tehnologija, ali i našeg društva u celini.

“Ovaj ciklus okruglih stolova je u stvari jedan od dobrih načina da se podigne o značaju IT, koji treba posmatrati ne samo kao uspešnu profitabilnu vertikalu, nego kao i sektor koji ima sveoje horizontalne kvalitete i ima kapacitet da pomogne svim ostalim sektorima. Cilj, je, u stvari, da od ovog uspešnog IT sektora svi mi imamo koristi, da vidimo kako možemo da prelijemo uspeh ovog IT sektora na druge, da podignemo konkurentnost naše privrede, da unapredimo obrazovanje, da poboljšamo kvalitet života građana”, istakao je Milan Šolaja, direktor Vojvođanskog IKT klastera.

IKT sektor je veoma profirabilan sektor u kojem je zarada visoka, brza i efikasna, a ovaj skup je jedan od načina traganja rešenja za problem koji ima država, a to je nedostatak radne snage potreban ovom sektoru, smatra prof. dr Vojin Šenk, koordinator takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji.

“Da li rešenje treba tražiti u tome da povećavamo broj ljudi koji rade u IKT tehnologijama, ili rešenje treba da tražimo u tome da taj relativno mali broj ljudi, to je možda 20.000 na 7 miliona stanovnika, tako rasporedimo da oni aktiviraju sve druge struke odnosno da prrave ambalažu u koju možemo pakovati sve ono drugo što mi inače radimo”, rekao je dr Šenk.

Ovu seriju okruglih stolova organizuju novosadski ogranak SANU i Univerzitet u Novom Sadu, koji od učesnika ovih skupova, predstavnika fakulteta, IKT sektora, privrednika, studenata, članova akademske zajednice, kako je istaknuto, očekuju da se, nakon prezentacija, aktivno uključe i daju svoj doprinos u postizanju zajedničkog cilja ovih skupova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.