Identitet(i) žena u srpskom slikarstvu

VIDEO K9: Izložba "Identitet(i). Predstave žena u srpskom slikarstvu između dva svetska rata", autora Nikole Ivanovića, sutra uveče će biti svečano otvorena u Galeriji Matice srpske. Izložbu će otvoriti ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

0
51

Da li je identitet važan, šta on uopšte znači i kako utiče na naše društvene odnose i interakcije? Ovom problematikom bavi se izložba „Identitet(i). Predstave žena u srpskom slikarstvu (1918–1941)“ u Galeriji Matice srpske.

Kada se prođe kroz ovu postavku i malo bolje i ozbiljnije razmisli o poziciji žene u društvu, nameće se zaključak da od ovog perioda do danas nema velike razlike u različitim identitetskim pozicijama, kao što su rodne ili seksualne.

Koliko je identitet slojevit i koliko su različte pozicije naših razumevanja, najbolje, prema njegovim rečima, ilustruje jedan segment portreta Lize Križanić.

Ova priča pokušaj je razumevanja složenosti identitetskih odnosa na svim društvenim i umetničkim relacijama – privatnim, javnim, kolektivnim, ličnim, poručuju u Galeriji Matice srpske. Ona je putokaz kroz lavirint pozicija, uloga i stanja koje osoba zauzima u definisanju sebe i drugih, i pokušaj da se odgovori na svevremenska gogenovska pitanja „Odakle dolazimo? Ko smo? Kuda idemo?” i može li nam umetnost pomoći da bolje razumemo sebe i svet oko sebe.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.