Identifikovan Zodijak, masovni ubica za kojim Amerika traga pola veka?

Kriminalni američki istražitelji, poznati pod imenom Case Breake, koji se bave nerešenim slučajevima iz prošlosti, kažu da su najverovatnije identifikovali serijskog ubicu po imenu Zodijak, za kojim se traga više od 50 godina.

0
16

Prema istražiteljima, reč je o veteranu američkih vazdušnih snaga Geriju Frensisu Postu, koji je umro pre tri godine. Policija i Federalni istražni biro (FBI), međutim, nisu podržali verziju istražitelja, navodeći da je slučaj i dalje otvoren.

Od 1968. do 1969. godine, Zodijak je počinio pet ubistava i dva pokušaja ubistva u državi Kaliforniji. Potom je lokalnoj štampi poslao poruke upućene policiji, koje su osim podrugljivih tekstova sadržavale i šifre.

Zodijak je napisao da je njegovo ime šifrovano u jednom od kodova. Takođe je nagovestio da posebnu pažnju treba posvetiti šifri od 340 znakova.

Tek krajem 2020. godine grupa tumača uspela je da dešifruje kod, ali nije pronađeno ništa konkretno što bi moglo da pomogne identifikaciji ubice.

Istražitelji iz grupe Case Breaker veruju da neki anagrami ukazuju na Gerija Frensisa Posta. Osim toga, grupa kaže da njegova fotografija umnogome liči na foto-robota Zodijaka, napravljenog 1960-tih. Posebno se podudara izraziti ožiljak na čelu.

Case Breaker je dobrovoljna grupa koja pomaže u istrazi nerešenih krivičnih slučajeva. Uključuje više od 40 penzionisanih istražitelja i obaveštajnih službenika, kao i novinara.

U ovom slučaju, zvanična istraga se ne slaže sa nalazima nezavisnih istražitelja. Prema saveznoj policiji, nema dovoljno dokaza da se Geri Post smatra Zodijakom.

U svakom slučaju, on nije mogao biti izveden na sud budući da je umro 2018. godine.

Krajem 1960-tih, FBI je zajedno sa policijom pokušavao da uhvati Zodijaka u velikoj potrazi. I dalje je teško reći zašto iskusni detektivi nisu uspeli da uđu u trag ubici. Ostavio je tragove, a dve njegove žrtve su preživele i opisale ga. Mnoge kalifornijske novine takođe nisu uspele da pronađu pošiljaoca poruka i pisama.

U jednoj od poruka Zodijak je tvrdio da je ubio 37 ljudi, ali zvanično mu se pripisuje pet žrtava i dva pokušaja ubistva:

Decembra 1968. – muškarac i žena su ubijeni u automobilu
Jul 1969. – napad na drugi par u automobilu: žena ubijena, muškarac preživeo
Avgust 1969. – Par napadnut i izboden kod jezera u blizini, muškarac je preživeo
Oktobar 1969. – Taksista Pol Stin ubijen je iz vatrenog oružja u San Francisku i smatra se posljednjom žrtvom Zodijaka
Motivi svih ovih zločina nisu utvrđeni.

Istražitelji iz grupe Case Breaker veruju da je Zodijak počeo da ubija ranije nego što se zvanično pretpostavlja. Prema istražiteljima, on je bio odgovoran za ubistvo Šeri Džo Bejts u kalifornijom okrugu Riversajd 1966. godine.

U početku je ovaj zločin zaista pripisivan Zodijaku, ali je kasnije policija iz Riversajda odustala od ove verzije. Odeljenje FBI-ja u San Francisku reagovalo je na verziju istražitelja iz Case Breaker da je Zodijak zapravo Geri Frensis Post zvaničnim obraćanjem objavljenim u listu San Francisko kronikl:

„Slučaj serijskog ubice Zodijaka ostaje otvoren. U ovom trenutku ne možemo da pružimo nikakve nove informacije“.

Kalifornijska policija podržala je stav FBI-ja.

Glavni i jedini osumnjičeni za ubistva pod nadimkom Zodijak ostaje Artur Li Alen iz Valeha, Kalifornija, koji je umro 1992.

Istovremeno, istražitelji priznaju da je ovo samo preliminarna verzija, a identitet Zodijaka još nije poznat.

Ovaj nerešeni slučaj bio je inspiracija za dva filma – triler Prljavi Hari (1971) sa Klintom Istvudom kao vodećim policijskim istražiteljem i detektivska drama Zodijak (2007) sa Robertom Daunijem Džuniorom i Markom Rafalom.
(BBC News na srpskom)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.