ID kartice i barijere u OŠ “Žarko Zrenjanin”

VIDEO K9: Uvođenje ID kartica pokazalo se kao dobro rešenje za povećanje nivoa bezbednosti u školama. Iako je ovaj sistem predstavljen javnosti još pre dve godine, te su u gradskom budžetu bila i izdvojena sredstva za ovu namenu, tek nekoliko škola u gradu danas ovaj sistem zaista i korsiti. Škola koja bi uskoro trebalo da počne da koristi ovaj sistem jeste OŠ Žarko Zrenjanin, u kojoj je u toku postavljanje i dodatnih mera bezbednosti u vidu barijera na ulazima u školsko dvorište.

0
587

Osnovna škola Žarko Zrenjanin u Novom Sadu bila je jedna od prvih škola u kojoj je deomnstrirana upotreba identifikacionih kartica kao mere bezbednosti učenika i zaposlenih.

Trenutno u ovoj školi u toku je gradnja barijera u vidu kućica na ulazima u dvorište škole, koje će obezbediti obaveznu upotrebu kartica, ali i sprečiti prolazak nepoznatih osoba kroz školsko dvorište. Po postavljanju barijera, ulazak u dvorište neće biti moguć bez ID kartica, koje će na raspolaganju biti samo učenicima i zaposlenima.

“ID kartice su šifrovane, vodili smo računa o svim merama bezbednosti kada je u pitanju zaštita podataka o ličnosti učenika. Jedna barijera je manja, jedna je velika, predviđena da bude čekaonica za roditelje koji dovode najmlađu decu u školu. Biće opremljene klupama, oglasnom tablom. Obe su pokrivene krovovima koji imaju izolaciju zbog velikih vrućina i na taj način ćemo izbeći ono što smo imali do sada da recimo čak i neki ljudi iz kraja koriste naše dvorište kao prolaz”, naveo je Žarko Mušicki, direktor ove škole.

Bezbednost dece do sada bila je ugrožena time što je svako mogao da koristi školu kao prolaz da sebi skrati put. Mušicki navodi da ovaj pilot projekat ima za cilj da poveća i sačuva bezbednost dece, te da će vreme pokazati rezultate.

“Mi smatramo da je ovo još jedan vid zaštite škole. Ne postoji nešto što može da zaštiti bilo koji prostor potpuno, ali uz sve mere zaštite koje inače imamo u školi, to su kamere koje imaju eksterni nadzor, kamere koje imaju interni unutrašnji nadzor, obezbeđenje škole, dežurni nastavnici i sve ostalo, mislim da će škola biti, onako, još zaštićenija nego što je do sada bila”, smatra Mušicki.

Oba ulaza u dvorište biće pokrivena kamerama visoke rezolucije koje će pratiti svako očitavanje ID kartice, a deca sa fizičkim smetnjama ulaziće na glavni ulaz škole.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.