I Srbija bez plastičnih kesa?

VIDEO K9: U našoj zemlji konačno su preduzeti prvi koraci na smanjenju upotrebe plastičnih kesa. Mere Ministarstva zaštite životne sredine u tom smislu su još uvek na nivou preporuka, ali bi u dogledno vreme država mogla da pokrene mehanizme i ovu oblast uskladi sa Direktivom o plastici Evropske unije.

0
350

U Srbiji se, prema nekim procenama, godišnje potroši oko 20 miliona evra za nabavku plastičnih kesa, od kojih oko 30 do 40 odsto bude bačeno, što itekako utiče na zagađenje životne sredine.

U pojedininim prodavnicama ovog meseca počelo je naplaćivanje kesa po ceni od dva dinara. Prvi podaci pokazuju da je njihova potrošnja opala skoro za polovinu, što je ohrabrujuće, naveo je Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, koji je pozvao i ostale trgovinske lance da slede njihov primer.

Dalji koraci, prema njegovim rečima, biće preduzeti kroz nekoliko meseci i zavisiće od rezultata ove akcije.

Iz Ministarstva za zaštitu životne sredine nedavno je najavljeno da će u našoj zemlji biti zabranjena upotreba tankih plastičnih kesa i uvedena obavezna naplata biorazgradivih. Srbiji je dobrodošla i Direktive o plastici Evropske unije iz februara ove godine, kojom se ograničava maksimalna godišnja potrošnja kesa na 90 po osobi, do kraja 2019. godine.

“Ona je nama zgodno došla kao mogućnost da prateći njihove standardedonosimo i svoje propise koji zaista to prate. To nam je olakšalo samo situaciju. Ali mi smo već pre godinu dana ili manje, razmišljali o tome i imaćemo taj alat u rukama. Država inače ima taj alat, samo ga do sad nije koristila. Zašto, to je pomalo kurtuloroško pitanje”, kzao je Trivan.

Kese će se i dalje proizvoditi, naveo je Trivan, ali samo od biološki razgradivih materijala, a što se tiče potrošačkih navika, korišćenje platnenih cegera ili korpi, koje je uobičajeno u zemljama Evropske unije, ne tako davno bila je navika i naših građana kada idu u kupovinu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.