I mede i med – da uvedemo red

VIDEO K9: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je javnost da glasanjem podrži realizaciju novog projekat podrške oporavka populacije mrkog medveda u Zlatiborskom okrugu.

0
48

Cilj projekta je da spreči moguće štete koje rastuća populacija mrkog medveda uzrokuje u domaćinstvima, voćnjacima i pčelarstvu ,kao i da podrži razvoj eko-turizma promovisanjem potencijala ovog regiona zbog čega se predstavljanje projekta i odvija pod sloganom „I mede i med – da uvedemo red!“, navodi se u saopštenju ovog društva.

Zbog ilegalnog ubijanja, gubitka pogodnog staništa i sve češće interakcije sa ljudima, mrki medved, najveći mesožder u Srbiji, dobio je status strogo zaštićene divlje vrste. Ovakav vid zakonske zaštite, kao i mala gustina ljudske naseljenosti u Zlatiborskom okrugu, dovela je do laganog povećanja broja mrkih medveda i njihovih učestalih napada na stoku, štete na voćnjacima i posebno na košnicama, ali i do toga da da farmeri sami sprovode pravdu trovanjem ili odstrelom ovih životinja. Ideja DZPPS je da realizuje projekat kojim bi se u praksi pokazalo da je suživot mrkih medveda i ljudi moguć. Projektom bi  obezbedili za 10 najugroženijih farmera kupovinu ograde za košnice otporne na medvede, a još 10 farmera dobili bi na poklon 10 štenaca ovčarskih pasa. U cilju zadržavanja medveda dalje od farmi, biće posađeno 500 autohtonih biljaka i voćnih sadnica. Istovremeno, kao vid podrške lokalnoj zajednici da razvije eko-turizam koji će im donositi kontinuirane prihode, planirana je izgradnja staze za pešačenje i trčanje koja će označiti lokalne farmere i pčelare i ponuditi njihove proizvode brojnim posetiocima. Ovim projektom konkurisano je kod Evropskog udruženja za zaštitu prirode i on je ušao u finale gde je stavljen na glasanje najširoj javnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.