I danas nove ostavke u britanskoj vladi

Do srede uveče je više od 50 ministara i pomoćnika podnelo ostavke za samo 24 sata, a njima se jutros pridružila Helen Votli, britanska ministarka trezora, koja je objavila da je podnela ostavku u vladi, prenosi Bi-Bi-Si.

0
17

U pismu ostavke premijeru Borisu Džonsonu, Votli je navela da se „pristojna i odgovorna vlada oslanja na poštenje, integritet i međusobno poštovanje”.

Navela je da lično „duboko žali što mora da napusti vladu, jer više ne veruje da se te vrednosti podržavaju”.

Boris Džonson se bori da ostane na funkciji premijera Velike Britanije, iako ima sve manju podršku, a veliki broj ministara i činovnika u vladi je podneo ostavke, navodi Bi-Bi-Si.

Premijer odbija da se povuče iako je sve više njegovih dojučerašnjih saradnika i ljudi koji su ga podržavali, poput Priti Patel, britanske ministarke unutrašnjih poslova i Granta Šapsa, ministra saobraćaja, zatražilo njegovu ostavku u sredu.

Ministar za Severnu Irsku u britanskoj vladi, Brendon Luis, poslednji je u nizu funkcionera koji je podneo ostavku, a to je učinio i Sajmon Hart, ministar za Vels, kao i Džordž Friman, ministar za nauku.

Do srede uveče je više od 50 ministara i pomoćnika podnelo ostavke za samo 24 sata.

Riši Sunak, ministar finansija i Sadžid Džavid, ministar zdravlja, podneli su ostavke u razmaku od samo 10 minuta, prenosi Tanjug.

Ali Džonson je jasno stavio do znanja da planira da ostane na funkciji i već je imenovao nove ministre.

Nadim Zahavi novi ministar finansija, dok je Stiv Barkli imenovan za ministra zdravlja, navodi Bi-Bi-Si. (BBC, Politika)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.