I dalje traje epidemija streptokoknih infekcija u vrtićima

VIDEO K9: U novosadskim vrtićima i dalje traje epidemija streptokoknih infekcija, odnosno 254 dece obolelo je od šarlaha, upale krajnika i ždrela, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Vojvodine.

0
350

U epidemiji streptokoknih infekcija u periodu od 17.10. do 10.12.2017. godine obolelo je 254 dece koja pohađaju Predškolsku ustanovu „Radosno detinjstvo“ u Novom Sadu, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine. 

Od ukupnog broja obolelih, 94 dece je obolelo od šarlaha, dok su ostala deca imala streptokokne upale krajnika i ždrela.

Obolela deca pohađaju više objekata (vrtića) i stara su od dve do šest godina. Vodeći simptomi bolesti su bili: hiperemija guše, povišena temperatura a kod šarlaha tipična skarlatinozna ospa.

 

Sva obolela deca su zbog blage kliničke slike lečena ambulantno. Svi prijavljeni slučajevi su laboratorijski potvrđeni.

“Pojavi epidemije doprineo je kolektivni smeštaj u vrtićima, spavanje dece u zajedničkim prostorijama, obedovanje u zajedničkoj trpezariji (većina vrtića) i korišćenje zajedničkog toaleta. Obzirom na kolektivni smeštaj u dečjem kolektivu koji pogoduje kapljičnom putu prenosa infekcije, očekuju se novi slučajevi bolesti. U cilju sprovođenja protivepidemijskih mera, Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo“ dostavljen je predlog protivepidemijskih mera.”, navodi se saopštenju Instituta. 

Epidemija je otkrivena retrogradno a prijavljena po prispeću prijava zaraznih bolesti u Institut za javno zdravlje Vojvodine. Sva obolela deca su stavljena pod zdravstveni nadzor od strane službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja “Novi Sad”.

Održan je sastanak sa službom za preventivnu-zdravstvenu zaštitu predškolske ustanove kao i sastanak sa službom za zdravstvenu zaštitu dece u Domu zdravlja Novi Sad. U cilju zdravstveno vaspitnog rada dostavljen je informativni materijal za roditelje (flajeri, posteri).

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.