“I ćorava koka zrno ubode”

VIDEO K9: Dualno obrazovanje bila je jedna od tačaka današnje sednice Odbora za obrazovanje AP Vojvodine. Da se sa programima dualnog obrazovanja treba nastaviti i u njih ulagati, slažu se čak i pokrajinski poslanici iz redova opozicije navodeći da "čak i ćorava koka zrno ubode".

0
817

Jedina interesantna tačka za članove Odbora za obrazovanje iz redova opozicije bila je ona koja se ticala dualnog obrazovanja, njegovog daljeg uvođenja i sprovođenja u srednjim školama, a sve u skladu sa potrebama tržišta.

“Današnji dnevni red je preopširan i preobiman. Hteo bih da izdvojim jednu posebnu tačku, naravno, mi kao opozicija se ne slažemo sa dnevnim redom, ali ja bih hteo da izdvojim jednu posebnu tačku. To je tačka o dualnom obrazovanju. Ja sam inače iz tehničke struke, imao sam prilike u inostranoj kompaniji, gde sam bio zaposlen u naftnoj industriji Borec, da na se taj način obučavam. To vam pruža veliku mogućnost i alternativu da mladi koji se upisuju u struke tehničke škole ujedno zasnivaju radni odnos u kampanijama i da ovladavaju veštinama toga posla istovremeno dok se školuju. Kao što sam rekao i prošli put, što se tiče konkretno programa koji je sastavila aktuelna napredna koalicija, da i ćorava koka ubode jedno zrno, tako sam se baš i fokusirao što se tiče ove tačke”, rekao je Dragan Stjepanović, predsednik Odbora za obrazovanje APV.

Ostale tačke za predsednika Saveta i predstavnika opozicije nisu bile toliko interesantne, a među njima se razmatralo i o broju učenika u osnovnim i srednjim školama u Vojvodini, kao i kapacitetima domova.

“Izvršena je kategorizacija domova i neki domovi su dobili 3. kategoriju, odnosno ostali su u 3. kategoriji. Neki imaju 2. kategoriju, čak i prvu kategoriju. Mogu da kažem da se cena smeštaja u poslednje tri godine nije menjala, oko 22.000 dinara, od toga oko 25% finansiraju roditelji učenika, a oko 16% ide na budžet RS”, navela je Biljana Kašerić, pomoćnica sekretara za obrazovanje AP Vojvodine.

Konstatovano je i da je ove školske godine upisano nešto manje učenika u osnovne škole nego lane, te da je u skladu sa tim formirano i osam odeljenja manje. Slična situacija je i sa srednjim školama, u koje je upisano skoro 400 učenika manje u odnosu na prethodnu školsku godinu. U učeničkim domovima bilo je dovoljno mesta, a ostatak kapaciteta je ustupljen studentima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.