I biciklisti su učesnici u saobraćaju

VIDEO K9: Novi Sad ima tu privilegiju da biciklisti na većini putnih pravaca imaju obezbeđenu posebnu stazu za svoje kretanje. Ipak, i pored toga, oni su ugroženi i skrajnuti učesnici u saobraćaju.

1
633

S obzirom da su biciklisti ravnopravni učesnici u saobraćaju, trebalo bi da im se olakša kretanje na biciklističkim stazama, a jedan od načina jeste adekvatna signalizacija.

“Signalizacija, generalno kada su biciklisti u pitanju, poslednja jekategorija u saobraćaju. U Novom Sadu biciklističke staze jesu načelno obeležene. Međutim, ne obeležavaju se smerovi kretanja, ne stavljaju se obrnuti trouglovi za pravo prvenstva… Neke stvari koje bi zaista mogle dodatno da obaveste učesnike u saobraćaju. Što se tiče biciklističkih semafora koji imaju svoju funkciju i prevazilaze svoje estetsko postojanje, pošto se biciklisti kreću brže, brže ulaze i izlaze iz raskrsnice i da bi protočnost saobraćaja bila efikasnija, mora se semafor prilagoditi biciklistima”, rekao je Marko Trifković iz Novosadske biciklističke inicijative.

Bezbednost svih učesnika u saobraćaju trebalo bi da bude na prvom mestu, naročito onih koji su brži od pešaka, a slabiji od četvorotočkaša, kaže Trifković. Signalizacijom i regulisanjem kretanja po drumu bilo bi sve uređeno i sigurnije. Na ovaj način neretko se događaju nesreće na raskrsnicama, a kao posledica nepoznavanja saobraćajnih prava.

“Jedna od posledica jeste i definitivno manja obaveštenost učesnika u saobraćaju o njihovim pravima i obavezama, prvenstveno mislim na bicikliste. Jer vi kad dolazite na raskrsnicu, bitno je i da znate kad imate pravo prvenstva, otvoreno zeleno i to su neke osnovne regulacije u saobraćaju. To bi sigurno doprinelo većoj bezbednosti. Tim pre što, stvarno, najveći broj nezgoda sa biciklistima upravo nastaje u raskrsnicama i zbog neustupanja prava prvenstva, čemu doprinose nedostaci informacija”, naveo je Trifković.

Novosadska biciklistička inicijativa godinama pokušava da se izbori za veću pešačku zonu, da, recimo čelnici grada dolaze biciklima na posao i da se uklone ili nivelišu ivičnjaci na spojevima biciklističkih staza i kolovoza, jer su oni često, kako je rekao, fatalni za vozače dvotočkaša.

1 KOMENTAR

  1. Poštovana redakcijo, nije u potpunosti precizno prenet deo izjave. Ne traži se uklanjanje bankina između trotoara i biciklističkih staza, već uklanjanje ili nivelisanje ivičnjaka na spojevima biciklističkih staza i kolovoza.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.