“Humani ponedeljak” za Borka Ninića

VIDEO K9: Posetioci Štranda danas u okviru akcije "Humani ponedeljak" pomažu Novosađaninu Borku Niniću, koji boluje od cerebralne paralize.

0
499

Borko Ninić (33) je korisnik Dnevnog boravka za osobe sa telesnim invaliditetom koji se nalazi u sklopu ŠOSO “Milan Petrović” sa domom učenika u Novom Sadu.

Boluje od cerebralne paralize, ne govori i ne može da napravi nijedan funkcionalan pokret gornjim i donjim ekstremitetima. Do sada se sporazumevao isključivo facijalnom ekspresijom i izvesnim pokretima glavom za da i ne.

Kako Borko ima očuvane intelektualne sposobnosti, ovakav vid komunikacije ga je veoma ograničavao u funkcionisanju i sticanju novih saznanja. Borko je danas korisnik asistivne tehnologije Tobi uređaja pomoću kojeg piše pogledom i na takav način komunicira sa okruženjem. Ovaj uređaj koristi isključivo u boravku koji pohađa, jer je to aparat u vlasništvu škole. Od neprocenjivog značaja bilo bi mu korišćenje Tobi uređaja svakodnevno i kod kuće, što bi mu omogućilo komunikaciju sa širom društvenom sredinom i samim tim poboljšalo kvalitet života.

“Gradsko zelenilo” poziva sve ljude dobre volje da u ponedeljak umesto kupovine ulaznice za Štrand, doniraju novac u kutije koje sui postavljene na svim ulazima na plažu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.