HRVATSKA: DAN POBEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI

793

(VIDEO K9) 5. avgust u Srbiji i Hrvatskoj obeležavaju se potpuno suprotno. Dok se u Srbiji žali za ostavljenim domovima, nestalima i ubijenima, i u Kninu su se danas mnogi pojavili sa slikama svojih bližnjih koji su stradali u ratu 90ih godina. Ipak, ovaj dan, danas se u Hrvatskoj slavi kao dan pobede i domovinske zahvalnosti. Pogledajte kako je obeležavanje 5. avgusta proteklo u Kninu.

Jutros u 9sa ti i 43 minuta u Kninu su se oglasila i crkvena zvona, u vreme kada su pre 18 godina hrvatske snage ušle u Knin, čime je bila završena operacija “Oluja”.

Oglašavanjem crkvenih zvona i podizanjem hrvatske zastave na Kninskoj tvrdjavi, u prisustvu hrvatskog državnog vrha, u ponedeljak pre podne počelo je obeležavanje 18. godišnjice vojno-policijske operacije Oluja koja se u Hrvatskoj slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branilaca.

Josipović je podsetio da je prošle godien na isti vaj dan rekao da je Hrvatska pobedila u ratu, a da je sada njen zadatak da pobedi i u miru.

Osim predsednika Iva Josipovića, svečanosti su prisustvovali i premijer Zoran Milanović, predsednik parlamenta Josip Leko, načelnik generalštaba hrvatske vojske Drago Lovrić, brojni minsitri i drugi zvaničnici, prenosi agencija Hina.

Podizanju državne zastave na Kninskoj tvrdjavi prisustvovali su i generali Ante Gotovina i Mladen Markač, koje je Haški tribunal u novembru prošle godine oslobodio krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995. poništivši im prvostepenu presudu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.