Hraniteljstvo – plaćena briga o deci

VIDEO K9: Deca su, kažu, najveće blago. Međutim život i prema njima ume da bude okrutan, pa brojni mališani godinama čekaju da dobiju svoju porodicu. Može li nešto biti humanije od pružanja doma i nesebične ljubavi prema detetu bez roditeljskog staranja?

751

Hraniteljstvo, kao vid zbrinjavanja dece bez roditeljskog staranja, potpuno je drugačiji oblik zbrinjavanja od usvojenja.

Hranitelj ima ugovornu obavezu sa Centrom za socijalni rad koja traje određen vremenski period i za bavljenje hraniteljstvom dobija naknadu, dok je usvojenje pravima i obavezama identično odnosu deteta i biološkog roditelja. Postoje uslovi koje hranitelji moraju da ispune, a posebno se kontroliše kako troše novac koji primaju za čuvanje dece.

Prvi korak u proceduri za bavljenje hraniteljstvom jeste podnošenje zahteva za bavljenje hraniteljstvom Centru za socijalni rad uz određenu dokumentaciju.

“Kada se proveri od strane pravnika u Centru za socijalni rad ispravnost te dokumentacije i, ukoliko oni ispunjavaju sve kriterijume, dakle u tom prvom stadijumu, onda se ta dokumentacija prosleđuje Centru za porodični smeštaj i usvojenje, dakle našoj ustanovi, gde mi tad započinjemo jedan novi proces procene opšte podobnosti kandidata. Mi tada formiramo jedan stručni tim, koji čine psiholog, socijalni radnik i pedagog i svako negde iz svog aspekta procenjuje podobnost konkretnog kandidata za bavljenje hraniteljstvom”, pojasnila je Jelica Marić, savetnica za hraniteljstvo.

Nakon procene stručnog tima sledi obuka kandidata.

“Nju čini nekih 11 tematskih celina. Obuka traje negde oko mesec i po dana, gde hranitelji dobijaju vrlo značajne informacije i razvijaju svoje veštine kada je u pitanju vođenje brige o deci, sa posebnim akcentom na vođenje brige o deci koja su bez adekvatnog roditeljskog staranja i koja su u sistemu socijalne zaštite. Prilikom tog procesa obuke hraniteljima, odnosno kandidatima za bavljenje hraniteljstvom, ostavlja se mogućnost da izvrše i samoprocenu. Da negde preispitaju svoju odluku da se bave hraniteljstvom”, navela je Marić.

Postoji i oblik hraniteljstva o deci sa smetnjama u razvoju kao vid podrške deci i njihovim porodicama. Uloga hranitelja u ovom slučaju je povremena briga u kratkim intervalima. U toku je obuka za ovaj vid hraniteljstva, koju prolazi 11 kandidata.

“To je jedna nova usluga. Povremeni porodični smeštaj se do sada nije razvijao kod nas. Sada smo počeli da razvijamo tu uslugu i ona je zanimljiva po tome što je ona jedna od usluga koje su prvenstveno usmerene na podršku biološkoj porodici koje brinu o deci sa smetnjama u razvoju”, kazala je Vesna Aničić, supervizorka u Centru za porodični smeštaj i usvojenje.

Ova usluga omogućava pre svega predah biološkim roditeljima i smanjenje rizika od razdvajanja porodice i izmeštanja deteta u instituciju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.