Hranitelji, podrška razvoju dece

VIDEO K9: Urgentno hraniteljstvo, odnosno smeštaj dece uzrasta do tri godine, i razmena iskustava stručnjaka i hranitelja u ovoj oblasti, bile su glavne teme međunarodne konferencije održane danas u Novom Sadu. Skup je upriličen povodom Međunarodnog dana porodice i Dana Centra za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad.

692

Na međunarodnom skupu sa temom ,,Hraniteljstvo kao podrška ranom razvoju dece” svoja iskustva su razmenili stručnjaci iz oblasti predškolskog vaspitanja, zdravstva, socijalne zaštite dece, hranitelji, profesionalci iz Zavoda za socijalnu zaštitu.

“Ova konferencija ima Međunarodni karakter, tu su nam gosti iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine s obzirom da želimo da razmenimo iskustva. Tema današnje konferencije je urgentno hraniteljstvo, odnosno urgentno zbrinjavanje dece uzrasta od nula do tri godine. Naša država, kao i države u okruženju, su zabranile smeštaj dece ovog uzrasta u institucije sistema i njima je potrebno obezbediti adekvatno porodično okruženje, kada moraju biti izmešteni iz svoje biološke porodice”, rekla je Ivana Koprivica, direktorka novosadskog Centru za porodični smeštaj i usvojenje.

Upravo iz tog razloga u Centru za porodični smeštaj i usvojenje, na ovoj Konferenciji žele da promovišu svoju uslugu, da pokažu primer svoje dobre prakse.

“Uz sve naše druge aktivnosti koje smo realizovali i za roditelje bili su uključeni i hranitelji, a sada na primer i na jednoj obuci za podršku roditeljima i starateljima deci sa smetnjama u razvoju uključili smo i hranitelje kao buduće voditelje takvih grupa”, navela je Jelena Branković iz Centra Harmonija.

Centar ,,Harmonija” bavi se edukaciom o ranom razvoju porodičnih odnosa i rade sa hraniteljskim porodicama. Njihova ideja je da se hranitelji uključe u sve aktivnosti i programe centra kako bi omogućili deci o kojoj brinu, ravnopravne uslove sa onima koje imaju i deca koja žive sa svojim biološkim roditeljima.

“Hranitelj sam 8 godina, i za ovih 8 godina imala sam osmoro dece na hraniteljstvu, dvoje standardno hraniteljstvo i šestoro dece urgentno hraniteljstvo, urgentno hraniteljstvo koje je i tema našeg današnjeg okupljanja. U proces hraniteljstva sam krenula kada su moja biološka deca porasla i kada je prestala potreba nas kao roditelja da im pomažemo tada smo osetili da možemo još nekom da pomognemo i tada smo ušli u taj proces”, kazala je Vesna Ilić, hraniteljka.

Tokom boravka dece u hraniteljskoj porodici javljaju se brojna iskušenja, kaže Ilić, ali im je uspeh koji ta deca postignu najveća nagrada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.