Hranite ptice na pravi način

VIDEO K9: Ukoliko poželite da nahranite neke od ptica koje prezimljavaju na našim prostorima, obratite pažnju čime ćete to učiniti, kako ne biste napravili više štete nego koristi.

102

Mnogi šetači i brižni sugrađani tokom zime pokušavaju da pomognu pticama da prežive niske temperature i nedostatak hrane. Neretko se, međutim, dešava da u tome greše i daju im neodgovarajuću vrstu namirnica, upozoravaju ornitolozi iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

“Zapravo pticama nije dobro davati hleb iz razloga zato što u njemu se nelazi so, kvasci i razni emulgatori koji za metabolizam ptica nisu dobri. Oni, emulgatori nisu dobri ni za naš organizam ali mi to ‘cepamo’. Za ptice, ukoliko neko želi da pomogne što se tiče pevačica tu je najbolje suncokret ili neka druga zrnasta hrana”, rekao je ornitolog Marko Šćiban.

Ukoliko poželite da nahranite labudove, za njih su najbolji najobičniji kukuruz ili žito, preporučuje Šćiban.

“I to je za njih najhranljivije i najbolje. Zapravo, oni nisu navikli na te hemikalije i ukoliko se dugo takvom hranom hrane mogu zapravo da stradaju iako im ništa ne fali”, upozorava Šćiban.

Osim hrane, podsetio je Šćiban, pticama je tokom zime za preživljavanje neophodna i voda određene temperature.

“Takođe, u ovom hladnom periodu pticama puno znači, pogotovo pevačicama, da se vruća voda sipa odnosno ne hladna, jer ona zaledi. Iz razloga što ptice ne mogu da je piju. Nije prijatno ni pticama da piju ledenu vodu kao ni nama. Tako da je to isto jedan lep način da se pomogne da se ptice malo zgreju”, naveo je on.

Ukoliko se pridržavate ovih saveta, ne možete pogrešiti i doprinećete da broj letačica na našem prostoru bude očuvan, a možda i još veći.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.