Hram Svetog Save u oktobru

VIDEO K9: Radove na Hramu Svetog Save koji će biti otvoren u okviru velikog jubileja, 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, obišli su danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

0
56

U radove na unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save u Beogradu država je u prethodne 3,5 godine uložila 43 miliona evra, što je više nego u prethodnih pola veka, izjavio je tokom obilaska predsednik Srbije koji je poručio da je ponosan na to što je država preuzela najveći teret za završetak izgradnje ovog hrama.

Hram ima najveći mozaik na svetu, više od 15.000 kvadrata, od lomljenog stakla, ruski umetnici rade na ukrašavanju kupole, a timove domaćih i ruskih majstora predvodi ruski akademik Nikolaj Muhin, glavni autor i tvorac mozaika.

Radovi se izvode i na izradi čak 300 polijeleja (lustera) za hram, od kojih je najveći centralni prečnika 20 metara i težine skoro 14 tona.

Akademik Muhin autor je i centralnog polijeleja koji će biti izrađen u bronzi, sa ugrađenim ikonama na drvetu.

Hram Svetog Save biće otvoren za oko dva meseca, u okviru velikog jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.