Horgoš: Zaplenjene vredne kolekcije poštanskih maraka (FOTO)

Carinici su u sredu na graničnom prelazu Horgoš 2 zaplenili više vrednih kolekcija sa preko 30.000 poštanskih maraka iz različitih perioda.

0
652

Prekršaj je otkriven na ulazu u zemlju, kada je na red za kontrolu pristigao automobil „Ford Focus“ mađarskih registarskih oznaka.

Njime je iz Mađarske u Srbiju putovao sredovečni bračni par sa dvojnim državljanstvom, srpskim i mađarskim. Oni su, na pitanje da li imaju nešto da prijave za kontrolu, naveli da putuju sa izložbe u Mađarskoj i da imaju samo lične stvari. Pošto su bili neuobičajeno toplo obučeni, carinik ih je izdvojio za detaljan pregled.


Najpre je u torbama sa ličnim prtljagom pronađeno nekoliko kutija sa filatelističkim kolekcijama, a onda je tokom dalje kontrole u različitim fabričkim šupljinama vozila pronađena velika količina albuma i kutija sa poštanskim marakama iz raznih perioda.


One su bile sakrivene u fabričkim šupljinama tapacirunga prtljažnika i poda, u šupljinama prednjih i zadnjih sedišta, ali i u džepovima oboje putnika. Zanimljivo je da se među kolekcijama nalaze specijalne serije iz perioda nacističke Nemačke, Austrougraske, SSSR-a, Јužne Koreje, Kine, kao i jubilarne serije maraka štampanih za olimpijade u Moskvi, Seulu i Londonu.

Tokom detaljnog pregleda je ustanovljeno da je iz prostora instrument table povađena kompletna instalacija, kako bi se u njemu napravio „bunker“ za krijumčarenje robe, zbog čega su se putnici vozili obučeni kao za skijanje, jer u kolima nije bilo grejanja, što je carinku odmah palo u oči.


Pored filatelističkih kolekcija privremeno je zadržan i automobil, upravo zbog prepravki radi krijumčarenja robe koje su rađene na njemu, a prema saznanjima Uprave carina, protiv putnika će biti pokrenut i krivični postupak.


Pretpostavlja se da je reč o vrlo vrednim kolekcijama maraka, što će biti potvrđeno nakon stručne ekspertize.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.