Hor “Sveti Roman Slatkopojac”

VIDEO K9: Povodom predstojećeg nastupa koji je zakazan za 14. februar u Ljubljani ekipa Kanala 9 posetila je novosadski hor " Sveti Roman Slatkopojac", koji je sada već široko poznat koncertnoj publici kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Osnovan je u februaru 2006. godine, ali pre toga postojao je dečiji hor sa istim imenom koji je uspešno učestvovao u svetim liturgijama. Sada je poznat kao mešoviti hor sa preko 30 pevača.

0
1297

Hor redovno održava probe tri puta nedeljno i učestvuje u bogosluženjima.

Od septembra 2006. godine dolaskom za dirigenta Evgenije Vladimirovne Kojić,
hor dobija novu zapaženu fizionomiju umetničke interpretacije, obogaćuje svoj program i i za kratko vreme svog postojanja ostvaruje nesvakidašnji uspeh u zemlji i inostranstvu.

“Hor je za ovih 10 godina, teško je uopšte reći koliko je koncerata, mi smo imali nastupa i koncerata preko 1000. Svaki koncert ili liturgija traje preko sat, sat i po. I koliko ima nedelja, pa za 10 godina, a svakog meseca u proseku mi imamo neke koncerte, nastupe. U Novom Sadu nema mesta gde mi nismo nastupali. Od crkve, grada, pozorišta, velike, male sale, pozorišta “Mladih”, Sinagoge, u svim mogućim muzejima. I sve ostalo takođe, u Sava centru u Beogradu, pevali smo u Hramu Svetog Save”, naveo je Petar Kojić, osnivač hora “Sveti Roman Slatkopojac”.

U periodu od 15. do 26. jula 2007. godine hor je sa ogromnim uspehom, po pozivu, gostovao u Ukrajini i Rusiji. Na svom repertoaru imaju više od dve stotine kompozicija koje su u proteklih deset godina postale najpopularnije u izvođenju ovog hora.

“Učestvujemo na svim nastupima i koncertima na kojima smo pozvani. Ali isto tako i sami organizujemo celovečernje nastupe. Uvek imamo godišnji završni koncert i, uglavnom, organizujemo uskršnje koncerte, božićne, svaki put kad nam se ukaže prilika za to”, rekla je solistkinja hora Marina Kozačenkov.

Pripreme, kažu solisti, traju dugo, mesecima, ali im nije teško, jer pored napornog rada imaju pauzu za druženje.

Sledeći nastup im je zakazan za 14. februar u Ljubljani i, kako ističu, veoma se raduju tom nastupu jer uvek budu lepo dočekani.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.