Hočevar: Uskrs je snaga

VIDEO K9: Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar čestitao je vernicima Vaskrs i poručio da je taj praznik jedina snaga koja može da obnovi zajednicu, sjedini narode, čovečanstvo usmeri, svima da smisao, radost i nadu.

0
431

Rekao je da danas živimo brzim načinom života i da oko nas odjekuje toliko različitih glasova, poziva, muzike i glasnih zvukova, od kojih teško možemo da budemo u stanju da se saberemo i, kako je naveo, osluškujemo nežni glas svoje duše i svoje savesti.

“Naš stari kontinent Evropa, upravo ovih dana, slaveći 60 godina osnivanja, priznaje da bez Hristovog vaskrsa nema ni njene mladosti ni njenog jedinstva. Naš kontinet previše se predao duhu vremena, pa zato doživljava starost, egoističko napuštanje drevne lađe i narcisoidno utapanje koje vodi samoudovoljnosti”, poručio je Hočevar.

U Vaskršnjoj poslanici je rekao da napadna moć tolikih reklama još više usmerava jednosmernim putem, a neprestani podsticaji sa svih strana – da uživamo u najboljoj hrani, najboljem piću, najboljem odmoru, najlepšem putovanju, dodatno nas prizemljuju.

“Vaskrs je dakle braćo i sestre jedina snaga koja pojedinca može da obnovi, zajednicu sjedini, narode pomiri, čovečanstvo usmeri, svima da smisao radositi i nadu. Ali upravo zato svaki pojedinac treba lično da mu se približi. Svaka zajednica da slavi svete tajne, narodi da prihvate njegovo jevanđelje i čovečanstvo se suoči s njegovom istinom”, kazao je beogradski nadbiskup.

Isus Hristos je uvek prvi i poslednji, početak i završetak, rekao je nadbiskup. Današnji čovek izložen je velikom broju nevidljivih zamki, kojih mora biti mnogo svesniji.

“Ili je s Hristom u mladost ili bez Hrista u nihilizam. Evo zašto predraga braćo i sestre tako žarko želim svima srećan i blagosloven Vaskrs. Neka po njemu u vama nikne nova duhovna mladost, pa tako i žar, nada, spremnost da volimo poput Hrista do kraja. Spremnost da nalik njemu živimo za zajednicu, za opšte dobro. Vaistinu, mir Božji sa svima vama Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse”, rekao je Hočevar.

Beogradski nadbiskup čestitao je Uskrs i patrijarhu srpskom Irineju, navodeći da treba zajedno da se molimo da bi “nas snaga Isusovog vaskrsenja toliko prisajedinila, da bismo mogli biti uvek u službi spasenja današnjeg čovečanstva”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.