Hočevar: Nepomireni ne možemo ići u budućnost

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar pozvao je sve hrišćane na dijalog jer je, kako smatra, to jedini put za pomirenje, razumevanje i zajedničko prevazilaženje svih problema. Hočevar je rekao da na Balkanu treba unaprediti razumevanje, mir, pomirenje, zajedništvo jer "samo pomireni možemo da sarađujemo i zajedno napredujemo".

471

Osvrnuvši se na terorističke napade u Belgiji, Hočevar je istakao da se nijednim takvim aktom ništa ne rešava, već se samo prouzrokuje veća šteta.

Upravo takvi napadi, smatra, govore da nema dovoljno dijaloga.

 

“Obično takvi teroristički akti prouzrokuju nove, lančane, nesreće i toga bi morali da budemo svi svesni. Nema sumnje da svaki teroristički akt rani čitavo čovečanstvo”, rekao je Hočevar.

 

To su, dodao je, teške i velike rane i hrišćanska crkva ne samo da osuđuje te takve činove, već se moli i poziva sve da se vrate pravdi i odgovornosti.

“Sve eventualne društvene nepravde koje mogu postojati treba rešavati jedino dijalogom. Zato i ovaj put crkva, ne samo da osuđuje i kaže da to nije pravi put, nego i poziva na razum, dijalog, ispravljanje štete bez obzira ko tu štetu nanosi”, rekao je Hočevar.

 

Zato je, kako kaže, i njegova molba za sve da se ponajpre urazumimo, molimo za mir i počnemo sa dijalogom.

Govoreći o migrantskoj krizi, beogradski nadbiskup je istakao da je to pitanje veoma kompleksno.

 

“Nema sumnje da crkva poziva da pomažemo ljudima, tako i naš Karitas u Srbiji puno čini i pomaže svim pojedincima koliko je najviše moguće jer se moraju uvažiti propisi svake države”, rekao je Hočevar dodajući da se mora misliti, pored pomoći i na bezbednost.

 

Navodeći da crkva konkretno pomaže migrantima, on je istakao i da crkva poziva sve na međunarodni dijalog.

 

“Svesni smo da pojam migracije povezan i sa drugim sociološkim pitanjima i zato je poglavar Katoličke crkve, papa Franja, naglasio da sve izbeglice što pre i što bolje treba prihvatiti, a ne držati ih u nekim centrima, getoizirane”, rekao je Hočevar.

 

Kako je naveo, neophodno ih je približiti porodicama, zajednici, crkvi da bi s jedne strane doživeli integraciju, ali da bi shvatili u kakav kulturološki okvir dolaze, kakve su tradicije zemlje u koju ulaze.

Prema njegovim rečima, Evropa mora da bude međusobno povezana i zato papa Franja i promoviše dijalog svih država, posećuje ih i promoviše ga. (Tanjug)

 

“Papa je susretom sa ruskim patrijarhom Kirilom pokazao da moraju i hrišćanske crkve sada mnogo više da rade u nastojanju da se prevaziđu poteškoće iz prošlosti jer samo jedinstvo hrišćana i jedinstvena Evropa, na šta mnogi političari zaboravljaju, mogu da daju odgovor na migracije”, zaključio je Hočevar.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.